СВЯТ

За първи път джихадист с белезници! Зловещи подробности за заловения нощес атентатор от „Рейна“! (ЗРЕЛИЩНО ВИДЕО)

За първи път джихадист с белезници! Зловещи подробности за заловения нощес атентатор от „Рейна“! (ЗРЕЛИЩНО ВИДЕО)

Рейна1484632633-guz
Атентаторът, извършил кървавото нападение в Истанбул в нощта на Нова година, бе заловен снощи жив от турската полиция. По първоначална информация той е оказал съпротива. Това е първият джихадист, заловен жив от полицията.

Абдулкадир Машарипов, който уби 39 души и рани близо 70 във фаталния клуб „Рейна“, е заловен минути преди полунощ в жилището на негов приятел в истанбулския квартал „Есенюрт”.

По данни на полицията жилището е на джихадист – на резидента на „Ислямска държава“ в Истанбул. Според данните от полицията убиецът от „Рейна“ пристигнал там преди 3 дни. Заедно с него били арестувани още четирима души,сред които има жени. Синът на терориста, на 4 години, също бил с него.

Кодовото име на Машрипов е Абу Мухаммед Хорасани.

Съпругата на узбекския гражданин от уйгурски произход Машарипов бе разкрита и тя бе задържана в къща в Малтепе още на 12 януари, но издирването на убиеца продължи 17 дни.

Съпругата и дъщеричката му на 1,5 г. бяха поставени под охрана. Тогава стана ясно, че той и синът му са успели да избягат. Цялото семейство е пристигнало в турския град Коня в началото на 2016 гофина, а през декември миналата година е наело квартира в Башакшехир.

На 31 декември вечерта Машарипов поискал прошка от жена си и излязъл, признала тя при разпитите. Веднага след масовата екзекуция в „Рейна“ квартирата е била сменена с нова в района Зейтинбурну, а той взел сина си и изчезнал безследно.

Според полицейските източници търсенето на атентатора е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като органите на реда разполагали с информация, че той не е напускал града. Операцията на турската полиция е оценявана като голям успех. Коментира се, че досега няма случай, при който да е бил заловен жив джихадист, извършил терористичен акт.

По последна информация Машарипов е влязъл в Турция от Иран, а не от Турция. Очаква се брифинг на турската полиция по-късно днес, на който ще бъдат оповестени подробности около арестите снощи, информира БГНЕС.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш приветства залавянето на извършителя на атентата в Истанбул на Нова година. Куртулмуш, който е и говорител на правителство, поздрави полицията за добре свършената работа.

„Нашата война срещу терора и силите, които стоят зад него, ще продължи до край“, подчерта той.Вчера турският вицепремиер заяви, че атентатът е бил планиран внимателно и е дело не само на джихадистката групировка „Ислямска държава“, но и на неуточнена от него разузнавателна организация. ВИЖ ВИДЕОТО ТУК:

 

блиц

http://www.blitz.bg/goreshtite-novini/za-prvi-pt-dzhikhadist-s-beleznitsi-zloveshchi-podrobnosti-za-zaloveniya-noshches-atentator-ot-reyna_news480204.html

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024