Важно

ИЗВЪНРЕДНО! Холандия арестува журналисти, завърнали се от Донбас и конфискува материали от независимо разследване за МН17!

ИЗВЪНРЕДНО! Холандия арестува журналисти, завърнали се от Донбас и конфискува материали от независимо разследване за МН17!

Холандските журналисти Стефан Бек и Майкъл Спекърс бяха арестувани след завръщането си в страната от командировка в Донбас. При задържането полицията е иззела материали от провежданото от тях независимо разследване на катастрофата на „Боинг“ MH17 от юли 2014 г., съобщи работещият в Донецк като военен кореспондент Сергей Белоус, цитиран от „Взгляд“ в неделя (8 януари).

„Всички материали, събрани от Майъкл Спекърс и мен за катастрофата на Boeing MH17 в Донбас, както и други материали, като интервютата с местни жители, са конфискувани от полицията при завръщането ни в Холандия. Сред материалите има и снимки на анонимни източници“, написа Белоус на страницата си във Facebook, цитирайки съобщение на Стефан Бек.Конфискувани са телефоните, камерата и лаптопът на журналистите. Най-обидното е, пише Белоус, че „момчетата не са се погрижили да направят дубликати“.

„Служители на холандската прокуратура твърдят, че те самите не биха могли да съберат подобни материали, тъй като районът на катастрофата бил твърде опасен. Но ние установихме при работата ни на място, че това не е така“,  твърди Стефан Бек, цитиран от Белоус.

 

https://www.facebook.com/s.r.belous/posts/1665648933728109

„Некоректната аргументация на прокуратурата и конфискацията на материалите (включително снимки) ни дават всички основания за съмнения в прозрачността и достоверността на провежданото от нея разследване“, заявява холандският журналист.

„Колегите молят за максимално широка разгласа на случая“, пише от своя страна Белоус.

В края на септември международната следствена група за MH17 публикува резултатите от разследването за сваления „Боинг“ на малайзийските авиолинии в Донбас. Според заключенията на следствието пътническият самолет е свален със зенитно-ракетен комплекс „Бук“ от контролираните от опълченците територии, а украинските Въоръжени сили бяха оневинени за катастрофата на самолета. Според разследващите ракетите „Бук“ били доставени от Русия.

Още тогава представител на завода-производител „Алмаз-Антей“ съобщи, че ракетата, с която е свален МН17, е изстреляна от район, контролиран от украинската армия. При следствения експеримент, който трябваше да възпроизведе атаката, холандците използваха данни на американска ракета, която конструктивно се отличава от снарядите „Бук“, а повредите на самолета не съответстваха на реалните.Руското министерство на отбраната от своя страна отрече твърденията за внасяне на „Бук“ през руско-украинската граница.

Самолетът Боинг-МН17 на малайзийските авиолинии, извършващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, претърпя катастрофа на 17 юли 2014 г. в Донецка област, Украйна. Всичките 298 пътници на борда загинаха.

РУСКИ ДНЕВНИК

https://bg.rbth.com/news/2017/01/08/holandskata-policiya-konfiskuva-materiali-ot-nezavisimo-razsledvane-za-mn17_676491

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022