MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 23, 2016: Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov at an annual news conference by Russia's President Vladimir Putin, at Moscow's World Trade Centre. Valery Sharifulin/TASS (Photo by Valery SharifulinTASS via Getty Images)

Кремъл обяви, че е твърде рано да се говори за каквито и да е било споразумения със САЩ във връзка санкциите срещу Русия, но президентът Владимир Путин може да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп преди Г-20 през юли, информира Ройтерс.

В събота Путин и Тръмп проведоха първия официален телефонен разговор. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков разговорът е бил добър.

Тръмп говори с Путин

 Тръмп говори с Путин

Но едва ли е възможно да се говори за някакви споразумения за санкциите„, добави той.

Телефонният разговор между Путин и Тръмп бил проява на взаимно уважение

 Телефонният разговор между Путин и Тръмп бил проява на взаимно уважение, обяви руският външен министър Сергей Лавров

„Като за начало ние трябва да изберем дата и време за среща между двамата президенти. Съветниците работят по този въпрос“, изтъкна Песков и допълни, че евентуална среща между двамата може да се проведе преди заплануваната за 7-8 юли среща на върха на Г-20 в Хамбург.

Песков поясни, че Путин и Тръмп не са обсъдили санкциите по време на телефонния разговор. Никакви сделки със САЩ  в замяна на свалянето на санкциите срещу Русия не се обсъждат.

Ние виждаме готовност за разрешаване на трудните проблеми чрез диалог, за което президентът Путин отдавна призовава и за съжаление през последните години не получи отговор„, изтъкна говорителят на Кремъл.

Съвместната борба с тероризма, гарантиране на стратегическата безопасност, регулирането на регионалните конфликти и развитието на двустранните  връзки могат да бъдат допирните точки в отношенията между Русия и САЩ, заяви Песков.

«Без съмнение съвместната работа с тероризма може да стане една от главните отправни точки, макар нашите двустранни отношения да се проектират върху глобалния дневен ред, което, разбира се, не бива да изключва наличието на още някакви теми», — подчерта представителят на Кремъл.

 

Той отбеляза, че именно тероризмът е един от най-опасните призиви, с които се сблъсква световната общност, включително РФ и САЩ.

 

Според него, други допирни точки между РФ и САЩ могат да бъдат «въпросите за стратегическата безопасност, взаимодействието при регулирането на регионалните конфликти и двустранните отношения между двете страни».

 

«Сред бизнесмените от двете страни има желание за по-благоприятна атмосфера, за чието създаване ще трябва още да се поработи», — отбеляза Песков.

 

Както по-рано се съобщи, по време на телефонния разговор между Путин и Тръмп в събота, двете страни са демонстрирали желание за активна съвместна работа по стабилизирането и развитието на руско-американското взаимодействие на базата на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа.

 

Акцентирано е върху приоритетните задачи — обединяване на усилията в борбата с главната заплаха — международния тероризъм.

Подчертана е важността на възстановяването на взаимоизгодните търговско-икономически връзки между деловите кръгове между двете страни.

 

Песков разкри още, че премиерът на Индия Нарендра Моди ще участва на Икономическия форум в Санкт Петербург през юни.

Нюз БГ, Нюз фронт

https://news.bg/world/kremal-podgotvyame-sreshta-putin-tramp-predi-g-20-prez-yuli.html