Политика

Обичам Русия, но не одобрявам политиката й!

Обичам Русия, но не одобрявам политиката й!

Росен Плевнелиев заяви в четвъртък (12 януари), че обича Русия, но не одобрява политиката ѝ.

„Аз обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, Толстой, слушам Чайковски. Не одобрявам политиката на Русия и се гордея, че съм първият български президент, който системно го заявява“, заяви Плевнелиев в последното си интервю като държавен глава, дадено за сутрешния блок на Нова телевизия.

„Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес“, допълни Плевнелиев и припомни, че тогава „едни велики сили се събраха и се разбраха за сфери на влияни“. „Аз не искам това да се случи отново, България много ще страда от това. Ако Доналд Тръмп тръгне на сепаративна сделка за сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България“, категоричен е държавният глава.

Заедно с други бивши и настоящи европейски държавници той изпрати писмо до администрацията на Доналд Тръмп, в което го призова да не се сдобрява с Русия.

„Има държави, които вярват във върховенството на закона, сред които са и България и държавите от Европейския съюз. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Части от Украйна бяха окупирани и анексирани. Това може да се случи и в други държави и ние не трябва да го допускаме“, допълни Плевнелиев.

Той коментира и позицията по Крим на наследника му генерал Румен Радев, който предстои да встъпи в длъжност на 22 януари.

„Румен Радев ще трябва да излезе и да каже дали е съгласен с решението на европейския съд в Хага, че има незаконна окупация на Крим“, заяви Плевнелиев. Той отрече да е получавал информация от службите, че номинацията на Радев е съгласувана в Кремъл. Според него обаче Радев трябва да разсее съмненията, а това ще станат действията му.

РУСКИ ДНЕВНИК

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024