epa05416357 European Council President Donald Tusk arrives for the second day of NATO Summit in Warsaw, Poland, 09 July 2016. In the second day of the NATO Summit heads of state and government will take part in meeting on Afghanistan and Ukraine. The NATO Warsaw Summit takes place on 08 and 09 July with about 2,000 delegates, including 18 state heads, 21 prime ministers, 41 foreign ministers and 39 defence ministers taking part in the Summit.  EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че американският лидер Доналд Тръмп се е присъединил към Русия, Китай и радикалния ислям, които са заплаха за Европа и призова европейците да се обединят, за да спре доминацията на трите континентални сили, съобщава Ройтерс.

В писмо до националните лидери преди срещата на върха в Малта в петък бившият полски премиер заяви, че протекционистката търговска политика на Тръмп е шанс за ЕС и Общността сега трябва да направи повече за сключване на споразумения за свободна търговия.

Като най-големи външни заплахи в 60-годишната история на ЕС Туск посочи „самоуверен Китай“, „агресивната политика на Русия“ към съседите си и“радикалния ислям“.

Тези, по думите на полския политик, „както и обезпокоителните изявления от новата американска администрация, правят нашето бъдеще изключително непредсказуемо„.

Коментарите на Туск по адрес на Доналд Тръмп са едни от най-острите и отразяват в много европейски столици чувството за необходимост да се отговори на политиките на американския лидер.

Разпадането на ЕС не само ще доведе до възстановяване на някакъв митичен пълен суверенитет на страните членки, а и на истинската зависимост от великите суперсили: САЩ, Русия и Китай„, пише Туск до евролидерите.

„Само обединени можем да бъдем напълно независими„, добави той.

Следователно ние трябва да предприемем категорични и ефективни мерки, които ще променят колективните емоции и ще възобновят стремежите за повдигане на европейската интеграция на следващото ниво„, категоричен е председателят на Европейския съвет.

Европейски дипломати обявиха, че високопоставени представители и дипломати са обсъдили възможен отговор на ЕС срещу Тръмп на среща в Брюксел вчера. Обаче някои правителства смятат, че европейците трябва да не избързват с отчуждаването на ключов съюзник.

Да не повярваш откъде изкочи заекът! От най-пострадалата от Европа (през титуляра й Германия) и СССР държава, дългогодишна проамериканска подлога! Браво на Доналд!

Нюз БГ

https://news.bg/world/sasht-rusiya-i-kitay-zaplaha-za-es-predupredi-tusk.html