Важно

Санкциите за Москва остават „поне за известно време“, а условията за отпадането им вече не са „анексираният“ Крим и Украйна!

Санкциите за Москва остават „поне за известно време“, а условията за отпадането им вече не са „анексираният“ Крим и Украйна!

тръмп-путинphoto_verybig_1486049

Новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че санкциите срещу Русия, наложени от предшественика му Барак Обама, ще останат в сила „поне за известно време“, но също така добави: „ако вие се подобрите и Русия ни помага, защо тогава някой ще запази санкциите (…)“, предава агенция ТАСС.
По време на предизборната си кампания новият държавен глава на САЩ и след победата си на президентските избори многократно заяви, че има намерение да си сътрудничи с Русия, припомня руската агенция.

 

В интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп каза, че може да премахне санкциите, въведени в края на декември в отговор на предполагаемите руски кибератаки, ако Москва докаже, че е полезна в борбата с тероризма и постигането на други важни за Вашингтон цели.  Това може да стане, след като станат ясни изводите на специалната комисия в Сената на САЩ, която ще разследва твърденията, че Русия е правила опити да се намесва в американските президентски избори.

Мегдувременно стана ясно, че преди да напусне президентския пост в САЩ Барак Обама е удължил с още година санкциите срещу Русия, въведени през март 2014 г. във връзка със ситуацията в Украйна, съобщава Газета.ру  на 14 януари.

Става въпрос за удължаване на указ №13660 на американския държавен глава, издаден на 6 март 2014 г., който след това беше допълван с други укази, разширяващи санкциите срещу руски физически лица и организации, уточнява „Интерфакс“.

„Действията и политиката на правителството на Русия, включително по отношение на Украйна, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външна политика на САЩ“ , се казва в уведомителното писмо на Обама до Конгреса.

 Тръмп каза още, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

„Разбирам, че те биха искали да се срещнем и аз съм напълно съгласен с това“, каза Тръмп.

В същото време високопоставен американски представител заяви, че правителството на Барак Обама е в течение на чести контакти между бъдещия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп – Майкъл Флин и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк, съобщи Асошиейтед прес.

Контактите са били осъществени именно в деня, в който Обама изгони десетки руски дипломати от САЩ и наложи санкции заради хакерски атаки, свързани с американските президентски избори.

В петък Тръмп обеща „хората му“ да публикуват до 90 дни пълен доклад за хакерските атаки срещу САЩ в кампанията за президентските избори през ноември.

В сряда Тръмп призна за пръв път в сряда, че вярва, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори.

Той обаче продължава да оспорва твърденията на разузнавателните служби, че Москва е правила това с цел да помогне на изборната му победа.

Според доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност руският президент Владимир Путин е разпоредил кампанията за оказване на въздействие върху президентските избори с цел да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернена кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Пред в. „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп коментира още, че ”всичко е предмет на преговори, в това число и „един Китай“.

По-рано той вбеси китайците, като прие телефонно обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен след победата си на изборите и изрази съмнения относно продължаването на придържането към политиката на „Единен Китай“.

САЩ имат официални отношения с Китай, но не и с островната територия Тайван, която Китай разглежда като сепаратистка провинция.

Епицентър, Руски дневник, Нюз БГ

 

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022