ОБЩЕСТВО

Скандално! Есемесите излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български език!

Скандално! Есемесите излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български език!

есемс1464672194-smartphone
Кратките съобщения (СМС) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български език в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви (шльокавица). За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален СМС със 160 символа им удържали пари колкото за три.

„Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българската компания МТел ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница.“ – алармира във фейсбук клиентът на оператора Росен Златанов. Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница.

Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната – българския и, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака. На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят – ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три – две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки СМС-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.

Диферинцираното таксуване, както и размерът на СМС-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители. Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Източник: „Монитор“, БЛИЦ

 

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024