НДК768x432

Национална асоциация „С грижа за децата в риск“ в писмо до медиите призова да се направи проверка дали за ремонта на НДК са необходими определените 35 млн. лева. Обновяването на Националния дворец на културата се прави за предстоящото председателство от България на ЕС. Неправителствените експерти дават за сравнение годишния бюджет на Фонда за лечение на деца в чужбина, който е 12 млн. лева.

НДК се готви за хоризонта на председателството ни на ЕС

 НДК се готви за хоризонта на председателството ни на ЕС

Общественият интерес изисква да се направи и независима експертиза дали наистина за преустройството на НДК с окачени тавани от гипсокартон и за подмяната на настилките в Двореца са необходими именно 35 милиона лева, като тя може да бъде извършена от експерти и доказани специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), предлагат от Национална асоциация „С грижа за децата в риск“.

Въпросната независима експертиза не бива да се отлага във времето – както е известно, повечето столичани имат сериозни критични забележки към качеството на извършения наскоро скъп ремонт на парка пред НДК и с основание се опасяват започващото прескъпо преустройство на самата сграда на Двореца да не доведе до сходни, стряскащи резултати, се казва в писмото.

С 35-те милиона лева държавни пари, които ще бъдат изхарчени за лъскането на НДК, могат да бъдат закупени 500 супермодерни линейки за центровете за спешна медицинска помощ в страната, напомнят от Национална асоциация „С грижа за децата в риск“ в писмо до медиите.
С тези пари могат да бъдат спасени и над 4 170 болни българчета, които кандидатстват за финансова помощ и подкрепа пред Фонда за лечение на деца, допълват от неправителствената организация.

Започналото преустройство на Националния дворец на културата под благовидния предлог за нуждите на Българското Председателство на ЕС може да се окаже и кражбата на десетилетието, предупреждават от Национална асоциация „С грижа за децата в риск“.

Българската общественост трудно може да бъде убедена, че абсолютно ненужното изтърбушване на интериорните пространства на Двореца с цел преизграждането му с газобетонни блокчета за зидария итонг и с гипсокартонени тавани по подобие на столичните молове ще струва наистина именно 35 милиона и нито лев по-малко, категорични са от Национална асоциация „С грижа за децата в риск“.

„Нека не забравяме също, че годишният бюджет на Фонда за лечение на деца, който подпомага лечението на все повече българчета, които се нуждаят от специализирани диагностични и лечебни процедури в чужбина и в България, е в размер едва на 12 милиона лева. Въпреки това всяка година той успява да отпуска средства за лечение приблизително на 1390 деца, пишат от асоциацията.

Не е трудно да се изчисли, че ако въпросните 35 милиона лeвa, предвидени за прескъпия ремонт на НДК, бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца към МЗ, ще могат да бъдат спасени и излекувани минимум 4 170 българчета“, изтъкват от Асоциация „С грижа за децата в риск“.

Сумата от 35 милиона лева е напълно достатъчна, за да бъдат закупени и 500 /петстотин!/ нови специализирани автомобила, снабдени с най-модерна животоспасяваща и реанимационна апаратура, за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, отбелязват още от неправителствената организация.

Здравият разум подсказва също, че при наличието на много сериозен процент незаети офис площи клас А и Б в София /към декември 2016 г. те са 175 хил. кв.м/, нищо не налага спешно да се харчат държавни пари за ремонт на НДК с цел превръщането му в поредната лъскава офис сграда, смятат от неправителствената организация.

Според тях столицата ни и в момента е в състояние да предостави огромни свободни офис пространства за еврочиновниците от Брюксел, които ще ни гостуват в месеците на Българското председателство (6 месеца – б.р.), посочват още от Асоциация „С грижа за децата в риск“.

Нещо повече – според публикации в медиите от последните дни, до края на 2017 година се очаква да бъдат завършени и 147 хил. кв.м нови офис площи в София, в това число и огромният офис център на пл. „Македония“, като непрекъснато стартират и нови проекти, отбелязват още от неправителствената организация.

Нюз БГ

https://news.bg/finance/parite-za-remont-na-ndk-sa-3-godishniya-byudzhet-na-fonda-za-lechenie-na-detsa.html