Други

Строго секретно! 8 страховити ситуации по време на полет, за които не подозирате! (ВИДЕО)

Строго секретно! 8 страховити ситуации по време на полет, за които не подозирате! (ВИДЕО)

%d1%81%d1%82%d1%8e%d1%8f%d1%80%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b89301a374797d80ff088f52271f38a946_xl

Всеки полет по същество е въпрос на доверие. Вие поверявате живота си на една авиокомпания и на конкретни хора, от уменията и смелостта на които зависи, дали ще ви върнат на земята невредими, или ще се случи извънредна ситуация. А такива, повярвайте, често се случват, при това без знанието на пътниците. На сайта Reddit пилоти анонимно са разсекретили най-тежките случаи по време на полет, които обикновено се крият от пътниците.

  1. Пилотът губи съзнание. Очевидно никой няма да ви каже, докато сте сред облаците, че човекът на щурвала е в безсъзнание. Защо да се предизвиква паника на борда? Но да знаете, това се случва. Пилот от търговска авиокомпания с 12-годишен стаж е признал, че веднаж по време на полет над Атлантика самолетът е попаднал в ужасна турболентност и се случило неочакваното: „Вторият пилот сядаше в креслото, когато силно ни разтресе и той с лакътя си ме удари право в лицето. Изпаднах в несвяст за около половин минута. Добре че той не изгуби самообладание и пое контрола. За мен това е най-лошият епизод в кариерата ми. Не само, че времето беше ужасно, но и силно ме болеше главата“.
  2. Вашият самолет едва не се сблъсква с друг. Пътниците много рядко узнават такива истории, но според признанията на пилотите, те в действителност се случват по-често, отколкото си мислите, и остават в тайна. „Случват се много неща, които ние скриваме от пътниците, но най-сташното е опасната близост до други самолети. В моята практика имаше няколко такива случаи, когато се е налагало спешно да се извършат маневри за отклоняване. Това се усеща и от пътниците, но те просто мислят, че това е турбуленция“, пише пилот с никнейм MmBuhSnuh. Той добавя: „Обикновено се случват един – двама досетливи пътници, които започват да питат какво е било това. С тях аз съм честен, но никога няма да кажа колко близо сме били до сблъсък“.
  3. Кабината се изпълва с дим. Когато това се случва, пътниците дори не подозират, че пилотите седят с кислородни маски и се готвят за аварийно кацане. Един от пилотите в рейс Инсбрук – Лондон разказва: „Веднаж след излитане кабината се изпълни с гъст дим, така че капитанът даже не виждаше таблото. Освен това, поради ограничения за товара, имахме с един тон по-малко гориво, отколкото е необходимо. Но ние се измъкнахме, отначало достигнахме до Брюксел, а след това до летище Лондон, което беше по-близо, а когато стана ясно, че горивото е достатъчно, се приземихме където бе планирано първоначално. Пътниците така и не рзбраха за всички тези трикове“.
  4. В самолета нещо се счупва. Ако със самолета нещо не е неред, пътниците не се информират за подробностите, а в много случаи изобщо не са уведомени. Пилот с никнейм IFlyAirplanes описва такъв случай: „Веднаж, точно преди заход за кацане, на крилото се откъсна част от елерона. Ние не казахме нищо на пътниците, но те не са слепи, за да не забележат развяващото се „парче желязо“. Знаех, че няма от какво да се страхуваме, но хората в салона можеха да си помислят, че самолетът се разпада“.
  5. Самолетът ви е ударен от мълния. По принип, за съвременните самолети мълниите не са страшни, всички търговски рейсове получават такива атаки най-малко веднъж годишно. Все пак, това е зловещ опит както за пътниците, така и за екипажа. „Неотдавна, на подход към летището, мълния светна точно пред прозореца на пилотската кабина. Ние успокоихме пътниците, защото тези които седят на предните редове може да са видяли ярката светлина, но нито един от тях, разбира се, нямаше представа, че ние, трима възрастни мъже, подскочиме в креслата си като страхливи ученици“, пише един пилот. Той добавя: „Очаквах да видя по носа на самолета широка следа от мълнията, но за моя изненада имаше седем или осем резки, макар и по-малки“.
  6. Вашият самолет се „отнася“ от силен вятър. Кацане при страничен вятър не е гледка за хора със слаби сърца. От земята това изглежда особено драматично. Ето един пример: A320 каца на летището в Бирмингам (януари 2015 г.). Пътниците нямат представа колко това е трудно, пилотите никога няма да ги предупредят. Впрочем, те успокояват: „Не се страхувайте. Ние няма да се опитваме да приземим самолета, ако е твърде опасно или извън тестовите възможности на конкретния модел“. Един пилот добавя: „Ние сме специално обучени за такова кацане и аз лично при страничен вятър нито веднаж не съм отивал на втори кръг, а пътниците не трябва да знаят колко уплашен съм бил понякога“.
  7. Ято птици застрашава самолета. Друга ситуация, в която пилотите са на нокти, а пътниците не подозират, описва потребителят iampug. „Веднаж ми се наложи да кацна на малко летище, където хиляди диви гъски бяха спрели полета си на юг. Тези 5-килограмови птици бяха навсякъде, нямаше накъде да се обърнеш от тях, така че оставаше само да се моля, че няма да се случи „челен сблъсък“, тъй като те можеха лесно да пробият стъклото и да отнесат лицето ми“.
  8. Пилотът е разсеян и прави грешка. Никой не е застрахован от елементарна небрежност или забравяне, въпреки че при гражданските полети това се случва все пак по-рядко, отколкото при частните. Например, пилотът на лек самолет описва как е летял на авиошоу с приятелката си. «По време на контрола преди кацането аз трябваше да се уверя, че горивото се консумира от резервоара, който е по-пълен. Но аз се разсеях с приятелката ми и забравих навреме да превключа помпата, така че тя всъщност работеше на бензинови пари. За щастие, когато го забелязах, все още не беше твърде късно, за да коригирам грешката. Кацнахме нормално, но аз научих един урок за цял живот. С момичето ние сме женени вече 29 години, но аз никога не съм признал колко близо сме били тогава до гибел“. ВИЖ ВИДЕОТО ТУК:

 

Превод: NBOX.BG

http://nbox.bg/lubopitno/item/41304-tainite-na-pilotite.html

 

 


Други

More in Други

13213213123

Тръпката е в головете с новия Топ Маркет от efbet.com

февруари 23, 2024
терзо-1

Честито на Промяната! Терзиев си назначи внука на главния прокурор от Възродителния процес за свой заместник / СНИМКИ

декември 19, 2023
php7l4o5q_559x345

Тръмп се предаде, протести пред съда в Ню Йорк

април 4, 2023
745-425-ania-pencheva

Крадци разплакаха дъщерята на Аня Пенчева / СНИМКА

януари 4, 2023
big_the-white-house-g26ceb19cb_1920

САЩ: Ще има „тежки последствия“, ако Путин предприеме подобни действия

септември 21, 2022
big_19989366_1441243045968049_6929695377277166154_n-720x380f12

Репортер атакува Асен Василев, докато се храни в ресторант до Народното събрание, последва екшън

юли 15, 2022