корупцияIndustry_Foreign_Corruption_Handshake

Международната неправителствена организация Transparency International (TI) алармира за увеличение на корупцията по света и обвини за тенденцията популистите, включително Доналд Тръмп и Марин льо Пен.

Според организацията увеличаващите се нива на корупция в публичния сектор по света „подхранват появата на популистки политици.“

От Transparency International отбелязват, че лидери като Тръмп и Марин льо Пен често очертават връзки между „корумпирания елит“ и маргинализираната работническа класа.

Например Доналд Тръмп се очаква да отхвърли ключово законодателство за борба с корупцията и да пренебрегне потенциални конфликти на интереси.

Организацията публикува ежегодния „Индекс за възприятие на корупцията“, според който най-ниско е нивото на корупцията в Дания, Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия и др.

Най-корумпирани пък са в Сомалия, Южен Судан, Северна Корея, Сирия, Йемен, Судан, Афганистан и др.

Русия е на 131-о място, а Китай и Индия споделят 79-то. САЩ паднаха на 18-то място от 16-то през 2016 година.

В индекса са включени 176 държави. В повече от 2/3 (69%) от държавите има сериозен проблем с корупцията.

Катар е държавата, която се е свлякла най-много според индекса, което частично се дължи на нарушаваните човешки права на мигрантите, които работят по стадионите за Световното по футбол 2022.

България е на 75-то място.

ОТ ФОРУМА:

Тази статистика е по поръчка на популисти… и както казва q99 е показен пример за демагогия…. До сега как нищо не казаха за Килари, пицагейт, всичките и спонсори и прочие? И даже сега като се знае че е ФАКТ корупцията на Килари пак нищо не се казва по неин адрес? А и Холандия сред топ най-некорумпирани държави ?!?!? Тази малоумна организация правеща статистиките не е запозната с Кралица Беатрикс май май „Transparency International“ пък получава част от финансирането си от фондацията на Сорос…. няма нищо случайно

Точно тази статия е класически пример за демагогия. Истината е съвсем друга. Такива като Тръмп и Льо Пен се появяват точно заради популизма и лъжите на досегашните управляващи.

Трябва да се присъединя към първите два коментара – фактите, цитирани в статията, показват точно обратното на внушението и – там, където уж има най-развита демокрация и корупцията е най-голяма…. Жалко – не могат да обвинят Путин за това – Русия е на далеч по-задно място….

Колкото повече се борят с корупцията, толкова по-силна е тя. Съответно Транспаренси да си гледат рошавата петуния и да не се бутат там, където не им е работата. Марин Льо Пен и Тръмп ще ги облекчат от недъзите им тези продажници.

Нюз БГ

https://news.bg/world/obvarzaha-uvelichenieto-na-koruptsiyata-po-sveta-s-populizma.html