Важно

„Форбс“: Как „Вашингтон пост“ пусна фалшива новина за „руски хакери“! Вече не си правят труда да проверяват фактите!

„Форбс“: Как „Вашингтон пост“ пусна фалшива новина за „руски хакери“! Вече не си правят труда да проверяват фактите!

%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8wapo-1

Неотдавнашна статия на „Вашингтон пост“ показа колко лесно е да бъде разпространена фалшива новина с помощта на водещи издания, пише наблюдателят на сп. „Форбс“ Калев Лийтару.

На 31 декември „Вашингтон пост“ публикува статия под заглавие „Руски хакери са проникнали в енергийната система на САЩ чрез компания във Върмонт, твърдят официални лица“.

Влиятелният вестник съобщи, че в компютърната система на компанията Burlington Electric уж бил открит програмен код, свързан с руски хакери.

„Руснаците не са задействали кода, за да навредят на дейността на компанията, но както заявяват чиновници, пожелали анонимност, проникването в енергийната система на страната има огромно значение, тъй като то представлява сериозна потенциална уязвимост“, се твърди в статията.

Вярно е, че след няколко часа в материала бяха нанесени поправки: оказало се, че времето и обстоятелствата около „проникването“ в компютърната мрежа засега са неизвестни. Самата компания Burlington Electric опровергава взлома. Оттам твръдят, че подозрителната програма е била открита единствено на един ноутбук, който на всичко отгоре не е бил свързан с корпоративната компютърна мрежа.

„Историята за руските хакери, дълбоко проникнали в енергийната система на САЩ и готови да потопят цялата държава в тъмнина с едно щракване на копчето, изведнъж се превърна в разказ за един ноутбук, на който е имало една-единствена вредна програма и който въобще е е бил включен в мрежата“, пише иронично журналистът от „Форбс“.

„Вашингтон пост“ обръща внимание на изявлението на Burlington Electric и допълва статията си едва час и половина по-късно. А това говори, че от вестника въобще не са е опитали да се свържат с представители на компанията преди публикуването на материала и да проверят фактите, отбелязва Калев Лийтару.

„Съдейки по всичко, някакъв източник от правителството е подхвърлил на вестника сензация за руснаците, проникнали в енергийната система на САЩ. И вместо да се обърнат към самата енергийна компания и да изяснят подробностите, от вестника просто са публикували историята в същия вид, в който са я скалъпили чиновниците“, отбелязва журналистът от „Форбс“.

Но и след всички поправки в текста, заглавието на сайта на „Вашингтон таймс“ гласи: „В рамките на руската операция е осъществено проникване в енергийна компания във Върмонт, което заплашва енергийните мрежи в САЩ, твърдят чиновници“. В същия некоректен вид заглавието се разпространява в социалните мрежи. Което има огромно значение, подчертава наблюдателят на „Форбс“: потребителите им обикновено обръщат внимание само на заглавията и рядко четат целите статии.

В материала са намесени и ФБР и министерството на вътрешната сигурност, според които руските хакери използват фалшиви имейли, за да подлъжат получателите да разкриват своите пароли.

В интерес на истината трябва да отбележим, че на 3 януари вестникът съобщи, че информацията и въобще наличието на вредна програма в мрежата на Burlington Electric не се потвърждават. Оказва се, че служител на компанията сметнал за подозрителен IP-адрес, към който се включил неговият компютър. Проверка установила, че това е обикновен адрес, който не е свързан нито с хакери, нито с Русия…

 Епицентър.БГ

http://epicenter.bg/article/-quot-Forbs-quot–Kak–quot-Vashington-post-quot–pusna-falshiva-novina-za–quot-ruski-hakeri-quot–/117580/7/96

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022