Европа

ШОК! Британски студенти искат „белите“ философи Платон и Кант да бъдат изхвърлени от учебните планове!

ШОК! Британски студенти искат „белите“ философи Платон и Кант да бъдат изхвърлени от учебните планове!

%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd401-165256-1_wide

За тях казват, че са „Отците-основатели“ на Западната философия, чиито идеи са в основата на цивилизованото общество.

Студентите в един престижен университет в Лондон обаче искат фигури като Платон, Декарт и Имануел Кант да бъдат в голяма степен изхвърлени от учебните планове, тъй като са представители на бялата раса.

Студентският съюз в Института за ориенталистика и африкански изследвания (ИОАИ) настоява, че когато се изучава философия „мнозинството от философите в нашите курсове“ трябва да бъдат от Африка или Азия.

voltaire2

Волтер, за него Студентският съюз твърди, че „колониалният контекст на „Просвещението“, в който творят философите, следва да бъде преподаван“. Снимка:  MEDIA MOGUL

Според съюза това е част от по-широка кампания за „деколонизиране“ на университета, тъй като се стреми към „обръщане на погледа върху структурното и епистемологично наследство на колониализма“.

Този призив идва след като образователни ръководители предупредиха университетите да поощряват исканията на  студентите-„снежинки“, независимо от това колко неразумни са те.

Според предложените реформи във висшето образование, правителството иска да сложи удовлетворението в ядрото на новата система за рейтинги на университетите, но критиците на този подход се опасяват, че така ще се подрони академичния интегритет

jo-johnson

Джо Джонсън е един от пропагандаторите на новия Закон за висшето образование и научните изследвания

Философът сър Роджър Скрутън заяви, че подобни искания демонстрират „невежество“. „Не би могло да се зачеркне цяла една област на интелектуални усилия, без да се проучи, а е ясно, че те не са проучили какво точно е „бялата философия“, заяви той за в. „Мейл он Съндей“.

„Ако си мислят, че има колониален контекст, който да е родил Критиката на чистия разум на Кант, много бих искал да го чуя“.

Сър Антони Селдън, вицеканцлер на Бъкингамския университет, добави: „Има реална опасност политическата коректност да излезе извън контрол. Ние трябва да разберем света такъв, какъвто е, а не да пренаписваме историята така, както някои биха желали да бъде“.

Студентският съюз в ИОАИ, който е водещ център в изследванията на Азия, Африка и Близкия изток, заявиха, че „деколонизацията на университета“ и „конфронтацията с белите институции“ е един от приоритетите му за настоящата академична година.

Той заяви, че „белите философи“ следва да се изучават само „ако е необходимо“, добавяйки, че техните творби трябва да бъдат преподавани единствено от „критична гледна точка“. „Например, що се отнася до признаването на колониалния контекст, в който т.нар. философи на „Просвещението“ творят“, добави съюзът.

Ерика Хънтър, ръководител на департамента по религии и философии каза, че гледната точка на съюза е „доста смешна“, добавяйки: „Твърдо ще се противопоставя на отпадането на философи или историци просто защото това е на мода“.

Д-р Дебора Джонстън, про-директор за образованието и обучението заяви: „Едно от големите предимства на ИОАИ е, че ние винаги сме гледали на световните проблеми от перспективата на регионите, които изучаваме – Азия, Африка и Близкия изток“.

„Информираният и критичен дебат и дискусията за учебните планове, по които преподаваме, е здравословен и подходящ елемент от академичното начинание“.

Автор: Камила Търнър, „Дъ телеграф“, 8 януари 2017

http://www.telegraph.co.uk/education/2017/01/08/university-students-demand-philosophers-including-plato-kant/

Превод: Костадин Грозев

Трансмедия

Британски студенти не искат „белите“ философи Платон и Кант

 

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024