Европа

Европарламентът: Тръмп всява страх в „целия цивилизован свят“, на карта са поставени „демократичните ценности“!

Европарламентът: Тръмп всява страх в „целия цивилизован свят“, на карта са поставени „демократичните ценности“!

EP
Традиционните партии на статуквото в Европейския парламент излязоха с декларации срещу политиката на новия американски президент Доналд Тръмп, в които гласно издадоха страховете за себе си и разклатените им позиции.
Групата на социалистите и демократите в ЕП призова Брюксел отново да въведе визи за гражданите на САЩ и да спре назначаването на нов американски представител.
„Президентът Доналд Тръмп всява страх в целия цивилизован свят, точно както правеше кандидат-президентът Тръмп.

На карта са поставени основните демократични ценности, човешките права, върховенството на закона и съпричастността, се посочва в позицията на социалистите.

Застрашени са трансатлантическите отношения, накърнен е политическият диалог с мюсюлманския свят, Мексико и Латинска Америка, с разпространяването на реч на омразата и с ксенофобски изказвания“, аргументират се социалистите.

Групата призовава на следващата сесия в Страсбург ЕП да приеме резолюция по тези въпроси.

Европейската народна партия коментира, че Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, желаят Европа да бъде разделена и слаба.

„Искаме силно сътрудничество със САЩ в търговията и борбата с тероризма, те са нашият най-близък съюзник. Светът е на кръстопът“, допълва партията.

В позицията се отбелязва, че президентът на САЩ Франклин Рузвелт и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил са се борили заедно в защита на свободите, след тях Роналд Рейгън и Маргарет Тачър са обединили сили срещу комунизма, а сега Доналд Тръмп и Тереза Мей са заедно в егоизма.

Групата на либералите от АЛДЕ заяви, че обичайно президентите на САЩ са се стремили да бъдат водачите в света, а сегашният държавен глава повежда борбата срещу свободния свят. „Европа трябва да се обедини и да отвърне“, призовават либералите.

Dir.bg

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024