epa05794518 General view of the hemicycle in the European Parliament in Strasbourg, France, 15 February 2017. The parliament voted for the Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) between the EU and Canada. EPA/PATRICK SEEGER

Ръководителите на долните камари на националните парламенти на Германия, Италия, Франция и Люксембург призоваха към усилване на европейската интеграция и създаване на федерация на база на сега съществуващата в ЕС.  Тяхното отворено писмо бе публикувано в неделя от торинския вестник „La Stampa“ и цитирано от РИА Новости.

Дойде моментът да се премине към по-тясна политическа интеграция – Федерация на Съюза на държавите, която да има широки правомощия. Ние сме наясно, че такава перспектива ще предизвика и силна съпротива, но инерцията на някои от тях не могат да парализират всички останали.
Тези, които вярват в европейските идеали трябва да бъдат в състояние да им придаде нов живот, вместо да са безсилни да присъстват на техния бавен упадък. В държавите-членки, които не искат да се присъединят незабавно такава тясна интеграция, трябва да бъде в състояние да го направя по-късно“, – се казва в документа.

4-те държави предлагат на страните от ЕС да „разделят суверенитета“ в тези области, където действат отделни държави и не могат да бъдат ефективни: в противодействието на климатичните промени, в енергийната политика, във финансовата сфера, в областта на миграцията и в борбата с тероризма.

Писмото е подписано от председателя на германския Бундестаг Норберт Ламмерт, председателя на националното събрание на Франция Клод Бартолон, председателя на италианската палата на депутатите Лаура Болдрини и говорителя на палатата на депутатите на Люксембург Марс ди Бартоломео.

Парламентарните ръководители, които на 17 март се събират в Рим, за да отбележат 60 години от подписване на Римския договор, заложил основите на Евросъюза, призоваха да се възроид духа на европейската интеграция и тя да се развива. При това представителите на четири от шестте страни-основателки подчертаха, че сегашният юбилей ще дойде в „най-критичния момент, който някога е преживявал Европейския проект“.

В тази връзка те отбелязаха, в частност, високото ниво на безработица и улечението на наравенството в много страни от ЕС, неспособността на отделните страни съвместно да решават острия миграционен проблем, а така също и значителното увеличение на недоверието на гражданите към властта, от което възникват „популисткото, националистическото и даже ксенофобското движение„.
Освен това, за пръв път една от държавите-членки на ЕС прие решение за излизане от Съюза.

„В тази ситуация ние не сме длъжни да се поддадем на парализиращия страх или притеснение, свързани с електоралните цикли в някои от нашите страни. Ние трябва ад действаме сега, докато не стане прекалено късно“, подчертават авторите на писмото.

Нюз БГ

https://news.bg/euronews/shefovete-na-parlamentite-na-stranite-osnovatelki-na-es-prizovaha-za-federatsiya.html