СВЯТ

Проруски US лобисти и опозиционери в Киев със сензационен „мирен план“ за Крим – Русия да го ползва на „лизинг“ за 50 или 100 г.!

Проруски US лобисти и опозиционери в Киев със сензационен „мирен план“ за Крим – Русия да го ползва на „лизинг“ за 50 или 100 г.!

CRIMEA, RUSSIA. MARCH 15, 2016. An entrance sign with a message reading "Welcome to Crimea" at Dzhankoi crossing on the Russian-Ukrainian border. Alexei Pavlishak/TASS (Photo by Alexei PavlishakTASS via Getty Images)

CRIMEA, RUSSIA. MARCH 15, 2016. An entrance sign with a message reading „Welcome to Crimea“ at Dzhankoi crossing on the Russian-Ukrainian border. Alexei Pavlishak/TASS (Photo by Alexei PavlishakTASS via Getty Images)

Личният адвокат на американския президент Доналд Тръмп е представил план за мир в Украйна, подготвен от хора, които не са дипломати. Това твърди американският всекидневник „Ню Йорк таймс“, цитиран в БТА. Според вестника планът бил предаден на президента от неговия личен адвокат Майкъл Коен – доверен човек на Тръмп, който работи за него от 2007 г.

Седмица преди президентският съветник по националната сигурност Майкъл Флин да бъде уволнен, в кабинета му на ръка бил доставен запечатан плик с този план, съдържащ и начина, по който Тръмп може да уреди вдигането на санкциите срещу Русия.

Дори и след излизането на Флин от президентския екип заради контактите му с руския посланик, мирният план за Украйна и Русия остава заедно с хората, които го лансират, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Освен Коен, който е женен за украинка, това са още Феликс Сейтър – руско-американски бизнес партньор на Тръмп, който отдавна движи контактите му с Москва, украинският депутат Андрий Артьоменко – яростен противник на президента Петро Порошенко, натрупал цяло досие за неговата корумпираност, както и бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт, известен с връзките си с проруското лоби в Украйна.

Според „Ню Йорк таймс“ тези хора, въпреки че някои от тях са разследвани от ФБР заради връзките им с Русия, продължават да действат зад кулисите за подобряване на отношенията на новото американско правителство с Москва. Те са аматьори в дипломацията, но казват, че тяхната цел просто е да сложат край на кървавия 3-годишен военен конфликт, отнел до момента живота на 10 000 души.

„Кой не иска да помогне за постигане на мир?“, запитал риторично Коен.

Тяхното предложение обаче съдържа нещо повече от план за мир. Опозиционният депутат Андрий Артьоменко, който смята себе си за подобен на Тръмп бъдещ лидер на Украйна, твърди, че разполага с доказателства, уличаващи президента Петро Порошенко в корупция, с явно намерение да го свали от власт.

Артьоменко твърди, че бил насърчен в тези усилия от високопоставени помощници на руския президент Владимир Путин.

Планът на Артьоменко предвиждал изтегляне на всички руски войски от Източна Украйна. След това украинците трябва да решат с референдум дали полуостров Крим, завладян и анексиран от Русия през 2014 г., да бъде даден на лизинг на Русия за 50 или 100 години.

Украинският посланик в САЩ Валерий Чали изпратил писмени отговори на въпроси, зададени от Ню Йорк таймс“, в които отхвърлил подобни идеи, наричайки ги „грубо нарушение на украинската конституция“.

„Подобни идеи могат да бъдат прокарвани само от хора, които явно или прикрито представляват руските интереси“, посочил той.

Не е ясно дали Белият дом ще се отнесе сериозно към предложението. Официален Киев обаче реагира възмутено на тази инициатива на политически аматьори.

Посланик Чали, цитиран от вестника, казал, че Артьоменко не е уполномощаван да представя никакви алтернативни планове за мир от името на Украйна на което и да е чуждо правителство, включително и на американското“.

Лично президентът Петро Порошенко предупреди Запада на конференцията по сигурността в Мюнхен да не крои задкулисни планове за „удовлетворяване на апетитите на Русия“.

Бившият американски посланик в Украйна Джон Хърбст изрази опасения, че президентът Тръмп, известен със симпатиите си към Путин, може да се окаже твърде нетърпелив да подобри отношенията с Русия за сметка на Украйна – евентуално с план като този на Артьоменко.

Коен се срещнал със Сейтър и с Артьоменко и обещал да предаде тяхното предложение в Белия дом. Той казал пред „Ню Йорк таймс“, че не знае дали руското правителство е насърчило усилията на Артьоменко, както сам той твърди, но разбира обещанието му да представи доказателства за корупцията на Порошенко.

След като предал запечатания плик на президентският съветник Флин, Коен сега очаква отговор от Белия дом, независимо от оставката на Флин.

Коен, Сейтър и Артьоменко се надяват, че новият съветник на президента по националната сигурност ще подеме тяхната кауза.

Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024