ГЕРДЖИКОВ768x432

Служебното правителство няма да излъчва български еврокомисар. Това заяви премиерът Огнян Герджиков пред журналисти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Явно това е резултатът от проведен разговор вчера между Огнян Герджиков и президента Румен Радев. За самата среща информира служебният премиер в телевизионно интервю вчера.

Огнян Герджиков не изключи обаче подобна кандидатура да бъде излъчена на по-късен етап.

„Сега за сега няма да се излъчва еврокомисар. В един следващ момент може да се излъчи“. На въпрос какъв е този следващ момент, Герджиков посочи: според обстоятелствата.

Припомняме, България остана без еврокомисар след като в края на миналата година Кристалина Георгиева обяви, че напуска и зае висш пост в Световната банка.

Самият Герджиков вече няколко пъти обяви, че е „за“ скорошно решаване на въпроса, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

Почетният президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България Соломон Паси също коментира въпроса служебно или редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар. „Колкото повече се бавим, толкова по-зле, смята Паси.

„Ние нямаме стъпка в Европейската комисия и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца. Без „очи и уши“ в Европейската комисия много трудно се прави всичко това„, обясни Соломон Паси.

Сега просто трябва да се бърза, категоричен бе Паси.

На въпрос, свързан с евентуална номинация на съпругата му, Гергана Паси, Соломон Паси сподели, че тя няма интерес към тази позиция. „Имаме други планове, да не ги наричам семейни, защото смятам, че сме приключили с процеса на раждане на деца, но служебните ни планове са съвсем различни. Занимаваме се със съвсем различни проекти“, посочи той.

По думите му в България в последните 27 години се е създала експертна среда и страната ни има много качествени експерти.

Сигурен съм, че България може да си предложи великолепен комисар, който да бъде приемлив, както за българската политическа среда, така и в Брюксел. Според Паси Кунева е била отличен еврокомисар и би могла да бъде отличен, но дали е кандидат, не би могъл да каже, тъй като не участвал в кадруването на политическата сцена.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/gerdzhikov-se-otkaza-sluzhebnoto-pravitelstvo-da-izlachva-evrokomisar.html