След 4 дни на масови протести управляващите в Румъния оттеглят спорните промени в закона срещу корупцията!

Spread the love

румъния-прот0000330547-article2

Председателят на Румънската социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че спорният декрет, изменящ наказателния кодекс на страната ще бъде оттеглен, ако и правителството също се съгласи. Това е неговото първо отстъпление след като страната стана свидетел на продължили четири нощи протести срещу намерението на правителството да отслаби борбата срещу корупцията, предаде Romania-Insider, цитирана от „Фокус“.

„Мога да кажа, че членовете и симпатизантите на партията вече не могат да бъдат държани. Те също искат да излязат на улиците и да изразят своето дълбоко неодобрение към вдъхновеното от Джордж Сорос движение, на което сме свидетели. Партията се самоорганизира и чувствам, че не мога да сдържам от тук, в центъра, натиска от организациите по страната, които могат да доведат близо един милион души по улиците на Букурещ“, заяви Драгня.

Той добави, че като отговорна личност, не може да стои и да гледа как Румъния е разделена заради „безотговорността на президента Клаус Йоханис“ и ще предложи на правителството и на коалиционните му партньори да открият решение на ситуацията.

„Обещавам отговор за слагане на край на конфликта свързан с указа, който се надявам да бъде приет от правителството. Може да говорим дори и за неговото отменяне, ако министър-председателят Сорин Гриндяну приеме. Надявам се да убедим членовете и симпатизантите да не излизат на улиците да ескалират напрежението. Не искам конфликт в който румънците да се изправят срещу румънци и да разцепят страната на две“, добави той.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Liderat-na-levitsata-v-Rumaniya-ottgegli-podkrepata-si-za-spornite-promeni-v-zakona-sreshtu-koruptsiyata-/119794/7/0