EU-572869

Повечето европейци смятат, че страните им са в упадък. Това поражда недоверие към политическите партии и международните институции и води към подем на популизма. Това гласи проучване, обхванало по-специално петте най-големи страни в Европа, предадоха Франс прес и БНТ.

73% от анкетираните италианци твърдят, че страната им е в упадък. В Испания те са 57 на сто, във Франция – 67 %, във Великобритания – 57 % и в Германия – 47 %. Данните са на изследване от центъра „Ипсос глобал адвайзър“ през октомври-ноември 2016 г., което е публикувано днес.

Повечето французи (61 %), италианци (60 на сто) и испанци (56 на сто) са убедени, че поколението им живее по-зле от това на родителите им. Това мнение споделят 44 процента от германците и 43 процента от британците.

Съответно европейците нямат особено доверие или изобщо се отнасят с недоверие към своите правителства, както заявяват 89 на сто от испанците, 80 на сто от италианците, 77 на сто от жителите на Франция, 70 на всеки сто германци и 66 процента от населението на Великобритания.

Недоверието към международните институции е най-силно в Испания (77 на сто от отговорите). следват Франция с 65 на сто, Италия с 64 на сто, Германия и Обединеното кралство с по 59 процента.

Това подхранва популизма, показва анализът на данните. С изключение на Германия с 34 на сто, повечето запитани смятат, че страната им има нужда от силен ръководител, който да изземе властта от управляващите днес – 72 на сто в Испания, 70 на сто във Франция, по 67 процента в Италия и Великобритания.

За подобряване на положението в страната 80 на сто от французите изразяват готовност да гласуват за „лидер, готов да промени правилата на играта“ наред с 68 процента от италианците и 50 на сто от британците, но само 21 на всеки сто германци.

В Испания 62 процента от участниците заявяват дори, че може да гласуват за партия или лидер, готов „коренно да промени статуквото“.

А 52 процента от испанците и 51 на сто от французите са готови да гласуват за партия, чийто водач казва онова, което мисли, независимо че може да обиди някого.

Накрая, страните, пострадали наскоро от тероризма, са по-склонни да се обявят за борба срещу него с всички средства, дори ако бъдат ограничени гражданските свободи – това заявяват 59 на сто от запитаните във Франция и 55 от белгийците срещу едва 35 на сто анкетирани в Италия и 31 процента в Испания.

Нюз БГ

https://news.bg/euronews/evropeytsite-smyatat-che-stranite-im-sa-v-upadak.html