СВЯТ

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Свалиха холандското знаме пред консулството в Истанбул и го замениха с турско!

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Свалиха холандското знаме пред консулството в Истанбул и го замениха с турско!

epa05843834 A Turkish flag flies on the roof of the Dutch Consulate during a protest in Istanbul, Turkey 12 March 2017. Turkish Family Minister Fatma Betul Sayan Kaya was barred by police from entering the Turkish consulate in Rotterdam on 11 March, after the Dutch government had denied landing rights to Turkish Foreign Minister Cavusoglu who planned a speech at the consul's residence in Rotterdam. The incidents have led to a diplomatic row between the two countries, and protests by Turkish citizens in the Netherlands as well as in Turkey. EPA/CEM TURKEL

Протестиращи пред генералното консулство на Холандия в Истанбул свалиха флага на холандската страна и го замениха със знамето на Турция, съобщават „Франс прес“ и турски медии.

Местна медия НТВ отбелязва, че мъж е свалил холандския флаг и го заменил с турския.

Пред консулството са се събрали протестиращи. Полицията е обградила сградата.

Снимка 282945

Източник: ЕПА

По-рано днес премиерът на Турция Бинали Йълдъръм се закани да бъдат предприети „твърди контрамерки“ срещу Холандия.

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки

 Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки. Събития като тези помагат на Турция да установи кои са „истинските й приятели“

Междувременно турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която не беше допусната да влезе в турското консулство в Ротердам, се прибра в Истанбул. Тя беше ескортирана до Германия от холандската полиция.

Снимка 282943

Източник: ЕПА

Кая осъди „грозното“ отношение на Хага.

Ние сме обект на грубо и твърдо отношение. Третирането на жена министър по такъв начин е много грозно“, каза тя пред журналисти на летището в турския град, където беше посрещната от турци, развяващи флага на страната.

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

 Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция. Никога не съм бил свидетел на подобно нещо

В същото време Ройтерс съобщава, позовавайки се на турската частна агенция „Доган“, че собственик на място в шведската столица е отменил договор за даване на имот под наем, където е трябвало високопоставен представител на турската управляваща партия да организира митинг днес.

Снимка 282941

Източник: ЕПА

Собственикът не е разкрил причината за решението си.

Припомняме, дипломатическият скандал между Турция и Холандия се разрази вчера, след като Хага обяви, че няма да позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да участва на мероприятие в Ротердам във връзка с референдума в Турция. Още в петък местните власти в Ротердам забраниха да се проведе мероприятието. След решението на холандските власти турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците „нацисти и фашисти“. В Холандия крайнодесни политици се обявиха за експулсиране на турския посланик. Вчера вечерта холандските власти използваха сълзотворен газ срещу протестиращи турци до консулството на Турция в Ротердам, където бяха засилени мерките за сигурност. Кметът на града дори обяви извънредно положение.

Холандия е една от държавите в западна Европа с големи турски общности, които не желаят горещите спорове в турското общество, предизвикани от кампанията на президента Ердоган, да се пренасят на тяхна територия. Германия и Австрия също обтегнаха отношенията с Турция, тъй като не желаят турски политици да прехвърлят кампанията за референдума на територията им.

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024