СВЯТ

Великобритания официално задейства Брекзит! Тереза Мей: Няма връщане назад!

Великобритания официално задейства Брекзит! Тереза Мей: Няма връщане назад!

epa05876934 British ambassador to the EU, Sir Tim Barrow (L) delivers the official notice under Article 50 of the Lisbon Treaty to European Council President Donald Tusk in Brussels, Belgium, 29 March 2017, as part of the process that starts the formal proceedings of United Kingdom leaving the European Union. Britain's Prime Minister earlier in the day signed the notice, following the June 2016 referendum to vote on Britain staying or leaving the European Union. EPA/YVES HERMAN / POOL

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи писмото от Великобритания за задействането на чл. 50 от Лисабонския договор за излизането на страната от Европейския съюз.

Това съобщи самият Туск в профила си в „Туитър“, потвърждавайки, че Великобритания е задействала чл. 50 и тръгва по пътя на излизането си от Европейския съюз.

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

 Тереза Мей подписа писмото за Брекзит. Формална стъпка за началото на преговорите

Писмото беше предадено на Туск от посланика на Великобритания в ЕС сър Тим Бароу. Двамата са разговаряли в продължение на около минута преди писмото, носещо подписа на британския премиер Тереза Мей, да бъде предадено.

Условията на ЕП, при които ще одобри Брекзит

В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.

Тереза Мей пък информира британските депутати, че е задействан член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС. „Задействан е член 50, както поиска британският народ, и Великобритания напуска ЕС – връщане назад няма!“, заяви Мей.

Тя каза, че Великобритания ще се стреми към договаряне на бъдещото партньорство с ЕС заедно с договарянето на условията за напускане на съюза, предаде Ройтерс.

Тереза Мей призова британския народ да се обедини, за да бъде постигнато възможно най-доброто споразумение за излизане от ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Сега е моментът за нас да се обединим и да работим за възможно най-добро споразумение и за възможно най-добро бъдеще за всички нас“, заяви Мей.

Тя допълни, че днес е исторически момент и че не може да има връщане назад след задействане на процедурата за Брекзит.

Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години. Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британски избиратели на референдума миналата година

Междувременно говорителят на германското правителство заяви, че задействането на чл. 50 осигурило „по-голяма яснота“ относно плановете на Обединеното кралство и бъдещето на Европейския съюз.

Предаването на писмото е „много важно“ събитие за Великобритания и ЕС, коментира БиБиСи.

Нюз БГ, Dir.bg

http://dnes.dir.bg/news/es-velikobritania-tereza-mey-brekzit-25527739?nt=4

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024