Анализи

В. „Дневник“, Скопие: Балканите отиват курбан в битката между ЕС и Турция!

В. „Дневник“, Скопие: Балканите отиват курбан в битката между ЕС и Турция!

69_1mv8ei
Дойде време Турция да преразгледа споразумението за миграцията, постигнато с Европейския съюз, заяви във вторник следобед Йомер Челик, турският министър за ЕС.

Това изявление от Анкара, което няколко пъти по-рано бе отправяно като заплашително послание от турските лидери – „ще ви пуснем бежанците и мигрантите“, сега е потвърдено официално, а главният аргумент за такова решение е, че „ЕС не е изпълнил обещанията си към Турция“.

Тук преди всичко се има предвид одобряването на безвизов режим за гражданите на Турция. Представители на ЕС ясно казаха, че Турция не е изпълнила критериите, за да получи зелен режим за влизане в ЕС.

Същевременно министър Челик заяви, че Турция е изпълнила всички критериии и според него става дума за липса на политическа воля от страна на ЕС да направи тази стъпка и да изпълни обещанията си.

„Имаме договорена среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, но смятаме, че сега тя не е необходима, защото в момента не виждам напредък“, заяви Челик.

Това ясно показва, че Турция може би вече е взела решение какво ще прави със споразумението, което отново поставя в неизвестност голяма част от Европа.
В случая става дума за договор за реадмисия, т.е. за връщане на нелегалните мигранти в страните, от които са дошли, в конкретния случай обратно в Турция. От една страна това ще означава, че те ще останат в страни като Германия например, а от друга остава открита заплахата, че може би президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще нареди да бъде вдигната турската бариера.

Макар да има противоречиви мнения за такова драстично решение, „войната“, която в момента се води между ЕС и Турция, ни най-малко не дава повод за оптимизъм. Най-черният сценарий би означавал, че ако ЕС не спазва договореното – освен всичко тук трябва да се добавят и обещаните на Анкара три милиарда евро – Турция може да започне да наводнява Европа с бежанци.

Ултимативният им брой би бил около два милиона потенциални мигранти, които биха се запътили преди всичко към страните от Западна Европа. Но за разлика от предишните една-две години, сега мигрантските маршрути са затворени с телени огради или стени и затова възниква въпросът могат ли тези укрепления да издържат на мигрантското цунами?

Независимо от това, че външните граници и границите на ЕС са охранявани от европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, която има много по-широк мандат отпреди и е по-добре екипирана, все пак експерти коментират за „Дневник“, че нищо няма да може да спре голяма бежанска вълна.

Някои от тях смятат, че е ясно, че първа под удара ще се окаже Гърция и поради това в съседната страна се правят все по-тревожни изявления, а въпросът бе поставен и на високо ниво във Вашингтон в рамките на посещението на гръцкия външен министър в САЩ.

На тази мигрантска линия е и Македония, която успешно управляваше кризата. Може би някой ще постави въпроса за третирането на тези лица, за хуманитарния аспект на проблема, но е очевидно, че Европа реши да постави сигурността на преден план. В случай на нова вълна очаквам този аспект отново да бъде на преден план, заяви професорът от Факултета по сигурност Търпе Стояновски за „Дневник“.

Все пак, ако наистина придойде нова голяма бежанска вълна, тя няма да идва само от Турция, тъй като сериозно се влошава ситуацията и в Либия, а в Йемен или в Нигерия има и хуманитарна катастрофа. Това ще означава, че мигранти ще се стичат към Европа по много пътища и следователно големи предизвикателства и рискове за Гърция, Македония и Сърбия.

Макар в момента да чуваме изострена реторика от ЕС и от Турция, все пак не очаквам едностранни решения, особено не от Анкара, казва Търпе Стояновски. Проблемът наистина е сложен, но от друга страна Турция има договори с ЕС, тя получава много средства от програмите на съюза и вярвам, че няма да събори бариерата пред бежанците.

Все пак, ако се стигне до такава голяма бежанска вълна, тя ще трябва да се амортизира с отваряне на пропускателни вентили. Не може вълната да се насочи само по балканския маршрут, тя ще се разпръсне към Средиземноморието, към част към Албания, а накрая и към Русия, казва Стояновски.

Сега всички погледи са насочени към Ердоган, който, нервиран от отношението на ЕС към Турция, заплаши, че ще наводни Европа с бежанци. Същевременно точно преди две години подобни заплахи изпрати и Атина и тези заплахи се осъществиха. През март 2015 г. гръцкият министър на отбраната Панос Каменос отправи предупреждение към Германия и ЕС заради задънената улица в преговорите за гръцкия дълг. Ако Европа ни остави в кризата, ще я наводним с мигранти и ще бъде още по-лошо за Берлин, ако сред тях има джихадисти от „Ислямска държава“, заявил Каменос.

Ако те нанесат удар на Гърция, ние ще отговорим на удара. Ще дадем на всички бежанци документите, които са им необходими, за да отпътуват в шенгенската зона, а човешката вълна ще стигне право в Берлин, закани се тогава Каменос от крайнодясната партия Независими гърци, която е коалиционен партньор на СИРИЗА.
Автор: Христо Ивановски/ в. ”Дневник”, Скопие

Превод: БТА
Dir.bg

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023