Политика

В поредния доклад на САЩ за човешките права: България нетолерантна към роми и мигранти, дискриминира гейове и транссексуални!

В поредния доклад на САЩ за човешките права: България нетолерантна към роми и мигранти, дискриминира гейове и транссексуални!

zx620y348_2045444
В годишния доклад на американския Държавен департамент за правата на човека се констатира, че състоянието с основните свободи се е влошило по света.
Частта на доклада на Държавния департамент за състоянието на правата на човека по света през 2016 г., посветена на България съдържа 43 страници, предаде БТА.

Основните изводи в тях са, че:

В България гражданските власти са запазили ефективен контрол върху силите за сигурност.

Маргинализацията и социалната нетолерантност към ромското малцинство си остават един от най-неотложните проблеми с правата на човека.

Нарастващата социална нетолерантност към бежанците и продължаващото влошаване на медийната среда, дължащо се на корпоративна и политическа зависимост, също са проблем.

Корупцията продължава да е бреме, тегнещо върху способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други правителствени институции.

Други сигнали за проблеми с човешките права включват случаи на полицейско насилие, тежките условия в затворите и центровете за задържане и отлаганията и бавенето в съдебната система.

Има сигнали за религиозна дискриминация и тормоз, недостатъци в процесите и политиките за интеграция на бежанците, сигнали за изборни измами, за насилие на полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, на представители на етническите малцинства и на представители на общността на гейовете, лесбийките, транссексуалните и интерсексуалните.

Има и социална стигма срещу хората с ХИВ и СПИН.

Има сигнали и за случаи на детски труд и на дискриминацията срещу членове на малцинствата в трудовата среда.

Правителството предприе стъпки, за да даде под съд и накаже официални представители в службите за сигурност и на други места, които извършват злоупотреби. Но действията на властите не бяха достатъчни и безнаказаността бе проблем.

Dir.bg

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024