Политика

В Украйна скочиха като ужилени: Български танкер наруши ембаргото на Крим (СНИМКИ)

В Украйна скочиха като ужилени: Български танкер наруши ембаргото на Крим (СНИМКИ)

Поларис60f4afa1e2924386698f41a25f63f4e8_big
Плаващият под български флаг „Поларис“ е нарушил наложеното от „международната общност“ ембарго на „анексирания“ от Русия полуостров Крим. Това се посочва в официална нота на посолството на Украйна в София до външно министерство.

От документа става ясни, че танкерът за втечнен природен газ „Поларис“ е акостирал между 26 декември 2016 г. и 2 януари 2017 г. в морското пристанище на Керч, което е затворено за международно корабоплаване. Това е второ нарушение на танкера. Предишното е от 2015 г., припомнят от украинското посолство.

Според резолюция на Генералната асамблея на ООН от 27 март 2014 г. за „Териториалната цялост на Украйна“, която е подкрепена и от България, се задължават всички държави да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да се тълкуват като признаване на промяната на статута на Автономна република Крим и град Севастопол.

Освен това чл. 94 от Конвенцията на ООН за морско право задължава всяка държава да упражнява ефективен контрол над корабите, които плават под неин флаг, припомнят от украинското посолство. По тази причина в нотата се искат както обяснения от МВнР за влизането на танкера „Поларис“ в Керч, така и да се вземат мерки, за да бъдат наказани виновните и да се предотвратят подобни нарушения в бъдеще.

Проучване на Факти.бг разкри, че два кораба на регистрираната в Русе компания „Булмаркет шипинг“ са попаднали в „черния списък на Украйна“ за нарушение на санкциите, наложени от ЕС и САЩ, спрямо окупирания от Русия украински полуостров Крим. Причината е, че танкерите „Бриз“ и „Поларис“ са навлезли и акостирали в акваторията на кримското пристанище Керч, което е едно от деветте пристанища на полуострова, попадащи в зоната на ембаргото.

Във въпросното пристанище съдовете на „Булмаркет Шипинг“ са товарили руски газ (LPG), доставящ се там чрез ферибот за железопътни цистерни. Танкерът „Бриз“ е бил в Креч два пъти – на 21 април и на 21 май 2015 г., както и „Поларис“ – на 27-28 март 2015 г. и на 4 август 2015 г.. Санкциите на ЕС са в сила от 25 юли 2014 г, а тези, наложени от САЩ, са от 19 декември 2014 г.

„Черният списък“ се изготвя от неправителствената организация „Майдан външни работи“, в тясно сътрудничество с Военноморските сили на Украйна. Списъкът е предназначен за ползване от правителството в Киев, а също и от редица международни организации. В него досега са попаднали общо 105 морски съдове. Освен танкерите на „Булмаркет шипинг“, има и трети български кораб. Това е ветроходът „Royal Helena”, взел участие в отбелязването на Деня на Русия в акваторията на Ялта, между 11 и 13 юни 2014 г. За него е посочено, че след отправена забележка, собствениците му са се въздържали да нарушат повторно санкциите.

Мажоритарен собственик на капитала на „Булмаркет“ е компанията „Вектра консулт“, зад която, чрез поредица офшорни фирми, стои кипърският гражданин Георгиос Георгиу.

Факти БГ

https://fakti.bg/bulgaria/229535-ukraina-balgarski-tanker-narushi-embargoto-na-krim-snimki

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024