Политика

Ген. Решетников „изби рибата“ с това изказване и превъзбуди психодесните: БСП са съветофили, ГЕРБ – русофили!

Ген. Решетников „изби рибата“ с това изказване и превъзбуди психодесните: БСП са съветофили, ГЕРБ – русофили!

reshetnikov
За Русия е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия. Това заявява бившият шеф на руското външно разузнаване, после ръководител на руския „Институт за стратегически изследвания“ – ген. Леонид Решетников, в интервю за руската телевизия „Царьград“, цитирано от Mediapool.
Изявлението и оценките му буквално взривиха десните групи и сайтове с коментари на превъзбудени привърженици на отпадналите от парламента партийки – Реформаторски блок, „Да, България“ и „Нова република“.

Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел„, казва още Решетников.

По думите му БСП „все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения“.

„По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции„, обяснява Решетников, който сега се изявява като политолог.

Според него електоратът и на двете партии симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен, но привържениците и членовете на БСП са „по-скоро съветофили“, а избирателите на ГЕРБ – „класически русофили – сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия“.

Решетников смята, че в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми – по-ясно е как да правиш бизнес с тях.

Той отбелязва, че трета сила след изборите, макар и с „незначително количество гласове“ е станала „партията на патриотите“, която е „праобраз на консервативните движения, които покълват в Европа“.

Според него изборите са показали, че избирателната маса е за сътрудничество с Русия, но „в ръководството на страната засега ще бъдат представени хора, които зависят от Евросъюза, от Брюксел“.

„И тази зависимост струва 2 милиарда. Ако България не получи тези пари, ще загине. Всичко в България се държи на туризма от Русия и на тези 2 милиарда“, заключава лаконично Решетников.

След президентските избори у нас миналата година той се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като „компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси“. По-късно тя призна, че се е видяла с него, но било случайно и сред други хора, като въобще не били обсъждали Радев, а политическата обстановка.

Dir.bg

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024