Русия

Големи маневри в Крим: Русия стовари десант от 2500 военни и 600 бойни машини, тренира отбрана на полуострова!

Големи маневри в Крим: Русия стовари десант от 2500 военни и 600 бойни машини, тренира отбрана на полуострова!

крим876953
Учения с участието на три съединения от руската армия започнаха днес в Крим, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Ще бъде тренирана отбрана на полуострова.
ТАСС се позовава на командващия въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал Андрей Сердюков, който ръководи маневрите.

Участват три съединения: от (ВДВ), Черноморския флот (ЧФ) и въздушно-космическите сили (ВКС). Това подчерта ген. Сердюков:

„За първи път в историята на руската армия в рамките на учения на ВДВ едновременно три наши съединения бяха вдигнати по тревога и бяха частично прехвърлени в Крим с редовното въоръжение и техника. В маневрите на полигона Опук участват над 2500 десантчици и около 600 единици бойна техника“.

Сердюков добави, че войските са били прехвърлени миналата седмица с комбиниран транспорт – автомобилен, железопътен, въздушен и морски.

Тема на учението е „бързо реагиране против незаконни въоръжени формирования и редовни войски на условен противник“.

„Десантчиците ще отработят различни начини на водене на противодесантна отбрана във взаимодействие със силите на Черноморския флот – разказа генералът. – После, при подкрепата на самолети на ВКС, те ще завършат унищожаването на противника в дълбочина на територията на полуострова, след което ще преминат към отбраната на важни линии и райони.“

Сред причините за организиране на такива учения на непознат за ВДВ полигон в Крим той посочи „нарасналата терористична заплаха“.

Маневрите съвпадат с чествания на годишнината от присъединяването ва полуострова в Черно море към Русия (15 – 22 март 2014 г.).

Окончателните решения за присъединяването на Крем към Русия преди 3 години е взел лично Владимир Путин.
Това каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент в интервю за „РБК дейли“, цитирано от БТА. Обяснявайки защо Путин не е бил в Крим за честванията на годишнината, той казва:

„Вие знаете, че той ходи там достатъчно редовно… Както и за всички нас, това за него в емоционално отношение е извънредно важен ден, още повече, че до голяма степен крайното решение преди три години трябваше да вземе именно той. Именно той пое отговорността, прояви онази политическа и геополитическа смелост. Именно той сигурно по-добре от другите осъзнаваше всички последици, които неминуемо ще последват в резултат на това решение.“

„Остана ли Путин доволен от всичко? – продължава Песков – Разбира се, че не. И затова той държеше всичко под личния си абсолютно ръчен контрол.“

На въпрос съжалява ли президентът за някои действия, Песков отговаря отрицателно:

„Ако вие имате предвид същността на онова, което се случи, аз съм уверен, че той отново и отново би постъпил именно по този начин, както постъпи и взе тези решения, и както пое тази отговорност. „Ако говорите за нюансите, можеше ли някои интеграционни процеси да протекат по-ефективно (…), аз съм уверен, че сигурно можеше нещо да бъде направено по-добре, и съм уверен, че и Путин си дава сметка за това.“

Говорителят на президента признава, че събитията, последвали присъединяването на Крим към Русия, са донесли много трудности за икономиката, но „цената за този исторически поврат е напълно по силите, защото става дума за спасението и обединението на народа със своята страна“.

Всички руски всекидневници отразяват третата годишнина от обявеното от Москва присъединяване на Крим към Русия и на състоялите се по този повод чествания, отбелязва БТА.

Dir.bg

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024