Европа

ЕС смачка Полша: Големите си преизбраха Туск, малките безропотно се подчиниха! Варшава: Единството на ЕС е под въпрос!

ЕС смачка Полша: Големите си преизбраха Туск, малките безропотно се подчиниха! Варшава: Единството на ЕС е под въпрос!

5e_tlb0wx
След като останаха в пълна изолация, управляващите в Полша заявиха, че преизбирането на Доналд Туск поставя въпроси за единството на Европейския съюз.
„Решението на лидерите на ЕС да преназначат поляка Доналд Туск за председател на Европейския съвет поставя въпроси за единството на съюза“, каза говорителката на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Следва да се запитаме дали Европейският съюз може да остане единен и дали тази ситуация няма да доведе дотам, че мнението на лидерите на отделните страни членки да има слабо значение“, каза Беата Мазурек.

Правителството на Полша отказа официално да подкрепи заключителната декларация на лидерите на Европейския съюз от срещата на върха в Брюксел.

Така Варшава изрази недоволството си от преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, срещу което тя възразяваше, предаде ДПА.

Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС.

Правителството на „Право и справедливост“ силно се противопостави на преназначаването на Туск, който е тясно свързан с центристката опозиция на сегашното полско правителство, за втори 5-годишен мандат на един от трите най-влиятелни поста в ЕС.

Още при пристигането си в Брюксел за срещата на върха, на която Туск бе утвърден за втория си мандат, полският премиер Беата Шидло, цитирана от Асошиейтед прес, каза, че е нечувано председателят на Европейския съвет да бъде утвърден без съгласието на неговата собствена страна.

Всички останали страни членки обаче гласуваха за Туск и Полша остана в пълна изолация по въпроса. Така вторият му мандат стана факт.

„Не виждам как една страна може да бъде против това решение, когато всички други го подкрепят“, каза френският президент Франсоа Оланд.

В първо изявление след вота на европейските лидери самият Туск каза, че съзнава „парадокса“ да бъде преизбран за председател на Европейския съвет въпреки опозицията на родната му страна. „Вашето решение днес свидетелства за нашето единство. Ще работя с всички вас без изключение, защото съм наистина отдаден на единна Европа“, каза той, обръщайки се към тях.

А премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който председателстваше гласуването, се обърна към Туск, след като резултатът стана известен: „Вие сте силен човек със силни проевропейски убеждения и ние сме уверени, че дори и след това, което стана днес, ще работите с всеки един от нас“.

КОМЕНТАР НА ВЛАДИМИР МИЦОВ ВЪВ ФЕЙСБУК:

Преизбраха Доналд Туск за президент на Европейския Съвет.
27 от 28 гласа.
Родната му Полша се отказа от подкрепата си за него и в последния момент издигнаха друг.
Тоест – в демократична Европа ИМА САМО ЕДИН КАНДИДАТ за поста „президент на Евросъвета“.
Щото така казват 4-5 държави, а останалите изобщо не смеят да гъкнат.
„Избирайте единодушно единствения кандидат, иначе ставаме като тоталитарните режими на Саддам, Кадафи и Ким…“.

Оня ден психопата Столтенберг от НАТО се изцепи, че не можем да допуснем връщането на сферите на влияние, където големите държави вземат решения вместо по-малките. Естествено визирайки Русия и без изобщо някой журналя да се е опитал да му припомни какво става в Европейския Съюз и изобщо политиката на „Демократичния“ Запад, където една голяма държава в Северна Америка, реално командва доста други.

Dir.bg, фейсбук

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024