Политика

Иво Христов: „Селската десница“ се отърва от „градската десница“. Сега се чуди с кого да се обедини!

Иво Христов: „Селската десница“ се отърва от „градската десница“. Сега се чуди с кого да се обедини!

 ивохристов1482090825

Администрацията спечели изборите за ГЕРБ. В държавната и общинска администрация работят 790 000 души. Прибавете техните семейства и близки и ето го резултатът за ГЕРБ.

 

Тази теза разви проф. Иво Христов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той вече е избран за депутат от „БСП за България“ като водач на листата й в Пловдив-град.

 

„Вие сериозно ли мислите, че идеите печелят избори в България?! Други „бесове“ по Достоевски определят българската политическа обстановка“, обясни той.

 

Проф. Христов заяви, че острата реторика на лидера на БСП Корнелия Нинова по врме на кампанията не е била антиевропейска, а антибрюкселска и затова не е имало как да повлияе върху резултатите от вота. „Г-жа Нинова нищо друго не е казала, освен да артикулира негативизма към брюкселската администрация“, каза социологът.

 

Той коментира и тълкуванията от дясно, че Корнелия Нинова всъщност иска България да излезе от ЕС и да мине към някаква сива, евразийскта зона. „Това е клише!“, отсебе проф. Христов.

 

А що се отнася до репликата на Нинова -„демокрацията ни отне много“, професорът бе категоричен, че става въпрос за думи, извадени от контекста, но папагалски повторени от услужливи медии.

 

„Псевдодемокрацията ни отне много. Страната се намира в най-тежкото си състояние. Кога е било това нещо – 40% от населението да е функционално неграмотно“, каза проф. Иво Христов.

 

И продължи: „Друг е въпросът, че победата на ГЕРБ е пирова. Това е така, защото Борисов се отърва от едни неодобни съюзници от т.нар. градска десница. И сега „селската десница“ си търси с кого да се обедини. Една от причината за предсрочните избори бе да се отърве от тези „навлеци“. Времето работи против ГЕРБ. Геополитическата ситуация работи срещу ГЕРБ. В Европа рязко ще се промени климата. Това ще стане драматично в рамките на тази година.“

 

Иво Христов обясни защо според него международната ситуация ще се промени драстично – президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер онзи ден направо заклеймил американския президент да престане да насърчава други страни да излизат от ЕС.  Турция се отделя от натовския кораб и заиграва собствена игра.

 

Припомни обаче думте на Дядо Благоев, че политиката на България се определя отвън. Както и това, че нито един преврат в България не се е решавал от собствени сили.

 

„Върхушката на ГЕРБ е тъмночервена и комунистическа. Докато комунисти се борят с комунизма тази страна ще си отиде“, каза проф. Христов по повод на нападките от страна на ГЕРБ към БСП и заклеймяването като комунисти.

 

„Борисов вероятно ще управлява с патриотите. Но няма да му бъде по-лесно“, прогнозира професорът.

 

На въпрос каква коалиция не би подкрепил като депутат, бе категоричен: „Няма да подкрепя коалиция БСП – ГЕРБ. В политиката трябва да има санитарен минимум! Едва голяма коалиция ще успокои обществото така, както е спокойно едно блато. Само мехурчетата от гниенето ще пречат на това спокойствие.“

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Prof–Ivo-Hristov–/124040/2/48

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024