Политика

ИЗВЪНРЕДНО! Ердоган скастри София: „Говорите за демокрация, а оказвате натиск на турците в България! Това няма да проработи!“

ИЗВЪНРЕДНО! Ердоган скастри София: „Говорите за демокрация, а оказвате натиск на турците в България! Това няма да проработи!“

 

Erdogan-9n1-e1466680052343

 

Лично турският президент Реджеп Ердоган се включи в предизборната кампания у нас, като разкритикува „натиска“, който е оказван на 700 000 турци в България, на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София в навечерието на предсрочните парламентарни избори в страната.

„Някой от натиска там, който ние виждаме и чуваме, сериозно ни натъжава. От една страна говорите за демокрация, но от друга оказвате сериозен натиск на турците. Това няма да проработи“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да уточнява какво има предвид.

По-рано българската страна изрази недоволство от това, че Турция открито подкрепя партия на етническите турци, която ще участва за първи път на предстоящия вот.

„Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатите ще станат ясни по честен и прозрачен начин“, каза президентът, допълвайки, че Турция не гледа към ничия територия и ничий суверенитет. Миналата седмица българският президент Румен Радев обвини Анкара в намеса във вътрешната политика на страната, допълвайки, че София няма да приеме подобни действия.

Министърът на труда и социалните грижи на Турция Мехмед Мюезиноглу също призова българските власти да не създават пречки на граничните пунктове за пътуването на желаещите да гласуват в България на вота в неделя, съобщиха по БНТ.

„Призовавам българските власти да не се поддават на провокациите на крайните националисти, нека в името на демокрацията бъдат по-уважителни към правото на вот на гражданите от турски произход с български паспорти, за да могат те да упражнят правата си. Нашето желание е България да не позволява такива действия като блокиране награниците, спиране на автобусите, действия, които нанасят вреда и на самата България. Очакваме от българското ръководство да прояви демократично отношение като осигури и гарантира правото на всеки неин гражданин да гласува спокойно и без притеснения“, каза Мехмед Мюезиноглу, цитиран от БНТ.

Той посочи, че се надява случаят с блокирането на гранично контролно-пропускателен пункт на турско-българската граница преди два дни, ще остане изолиран случай, който няма да се повтори.

Междувременно стана ясно, че правителството на Турция издаде разпореждане, с което двойните граждани ще ползват 11 дни административен отпуск, за да участват както в предизборната кампания за парламентарния вот в България, така и да гласуват по родните си места, пише БГНЕС.

Заповедта е тайна и е разпратена до всички държавни институции, а срокът на отпуска е от 20 до 31 март. Подобни разпореждания кабинетът в Анкара е издавал и при предишни избори в България, за да улесни пътуването на изселниците и отсъствието им от работа, но за пръв път сега се препоръчва те да се включат активно в агитацията. Акцентира се и на факта, че българите протестират на границата срещу „изборните автобуси и организираното туристическо пътуване“. Поради намесата на Турция във вътрешната политика на България двете страни са в период на криза, отбелязва в.„Джумхуриет“.

 

АФП, БГНЕС, Дунавмост

Прочети още на: http://bgnes.com/sviat/balkani/4498096/

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024