Важно

ИЗВЪНРЕДНО! Опълченците в Донбас предприеха НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ след отказа на Киев да прекрати блокадата! Москва: Донякъде разбираемо!

ИЗВЪНРЕДНО! Опълченците в Донбас предприеха НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ след отказа на Киев да прекрати блокадата! Москва: Донякъде разбираемо!

ДНР и ЛНР6KhKhCxex48
Частни украински фирми заявиха, че спират работа поради окупиране на офисите им от въоръжени части на опълчението в Донбас.

Водеща телекомуникационна компания и хуманитарна група, собственост на най-богатия човек в Украйна, съобщиха, че са били принудени да спрат работа на „територията, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти“, защото офисите им били завзети от въоръжени мъже, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник бунтовнически лидери предупредиха, че ще поемат ръководени от Украйна предприятия в контролирани от тях сепаратистите райони, ако правителството в Киев не прекрати блокадата на железопътния транспорт от сепаратистките територии, осъществявана от група украински депутати и ветерани.

„Завзети бяха офисът и техниката на компанията ни в Донецк“, заяви във Фейсбук директорът на Укртелеком Михаил Шуранов.

„Компанията отряза Донецкия сектор от националната мрежа. Около 200 000 от нашите граждани останаха без средство за комуникация“, добави той.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че бунтовниците изпълняват ултиматума си, защото Украйна не е вдигнала блокадата.

„От полунощ днес компаниите се поставят под външен контрол“, съобщи той, цитиран от сайта ДАН.

Укртелеком е част от финансовата и индустриална група, собственост на най-богатия бизнесмен в Украйна Ринат Ахметов, чиито предприятия за производство на стомана и електроенергия работят от двете страни на фронтовата линия.

Те вече бяха засегнати от блокадата на доставките на въглища. Блокадата е нова фаза в продължаващото три години противопоставяне между Украйна и проруските бунтовници. Както украинските власти, така и бунтовниците предупредиха, че блокирането на доставките на въглища ще има икономически последствия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на бунтовниците да поставят под свой контрол предприятията на своя територия е донякъде разбираемо. Блокадата е влошила допълнително положението им, отбеляза Русия.

В Кремъл смятат за некоректно да се сравнява национализацията на предприятия в ДНР и ЛНР с „отнемане“, каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА „Новости“ в сряда (1 март).

Коментарът му бе по повод решението на властите в Донбас от 1 март да назначат външно управление на украинските предприятия в отговор на транспортната блокада на региона. Само в ДНР, например, новите правила засягат почти 40 предприятия.

„Не смятам, че думата „отнемане“ е приложима за случая…По принцип сме свидетели на това как изоставените от собствената си държава области се оказват в още по-тежко положение, бидейки в условията на пълна блокада от страна на екстремистки елементи. Затова, разбира се, са донякъде разбираеми действията, предприети от ръководствата на тези райони, които, още веднъж повтарям, бяха изоставени от държавата. Става дума за живота на няколко милиона души и тези хора, несъмнено, трябва да преживяват някак си“, каза Песков.

Говорителят на Кремъл подчерта, че Москва винаги е правила и ще продължи да прави всички възможно за нормализиране на обстановката в региона, но влиянието на Русия не е безгранично.

По думите на Песков действията на украинските власти не помагат за разрешаването на конфликта. В Москва смятат, че Киев трябва да прекрати блокадата и да възобнови превоза на стоки.

Dir.bg, Руски дневник

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-ultimatum-separatisti-donbas-25369359?nt=4

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022