Политика

ИЗВЪНРЕДНО! US посланикът: Бъдещето ви е като мултиетническо общество! Нетът: България е християнска, православна държава!

ИЗВЪНРЕДНО! US посланикът: Бъдещето ви е като мултиетническо общество! Нетът: България е християнска, православна държава!

РУБИН0000334786-article2
От вън пак ни бутат в ада. Разделяй и владей! Балканите ще станат буре с барут. И отвън ще подпалят фитила.

Бъдещето на България е като мултиетническо, мултирелигиозно общество. Това каза американският посланик у нас Ерик Рубин, който откри семинар, посветен на защитата на свободата на вероизповедание и борбата с дискриминацията и насилието по признаци религия и убеждения. Дискусията е организирана от Комисията за защита от дискриминация и от Американското посолство.
Думите на Рубин предизвикаха гневни реакции в нета, независимо от отработения му дипломатичен стил и политкоректно говорене.
БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА!АКО НЕ МУ Е ЯСНО, ДА МУ ГО СВЕТНАТ! – избухнаха форуми и мрежи.
И още:
Тръмп веднага да го отзове, след като не изповядва линията на самия Тръмп.

Пред журналисти Рубин обясни, че България има богата традиция на толерантност. Посланикът припомни историческата заслуга на страната ни за спасяването на българските евреи и обясни, че това е нещо, с което българите трябва да се гордеят.

Ние винаги сме били мултиетническо, мултирелигиозно общество. Но това не значи да не се спазват законите. Всеки трябва да си плаща сметките, ВЪЗМУЩАВАТ СЕ ПО ФОРУМИТЕ ХОРАТА.
„Много е важно да не позволяваме предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, да доведат до ерозия на основните права на хората да вярват свободно, да говорят свободно, да бъдат свободни граждани на демокрацията“, смята Рубин.

Според посланика на САЩ е важно обществата да намерят начин да балансират между нуждата от сигурност и това да не се нарушават основните свободи.

„Всички страни имат своите традиции, но фундаменталните принципи са много важни, като да уважаваме разнообразието на вяра, правото на хората да решават в какво вярват и в какво не“, коментира той пред журналисти, цитиран от БТА.

Пред форума Рубин каза, че е символично за българската толерантност, че в София катедрала, синагога и джамия се намират на една пряка една от друга. Според него страната ни има и полза, и вреда от географското си положение и от това, че е на кръстопът.

Посланикът заяви, че има и предизвикателства, и трудности, пред които сме изправени, но можем да направим всичко по силите си, за да не бъдат нашите общества жертва на ектремистка реторика и проповедници на омраза.

Шефката на Комисията срещу дискриминацията Ана Джумалиева обясни, че през последните десетилетия в световен мащаб се наблюдава възраждане на религиозните ценности, вярвания и убеждения.

„Както международните организации, така и националните власти все по-често ще бъдат изправени и ще им се наложи да решават въпросите, свързани със свободата на вероизповеданията“, каза тя.

Джумалиева обясни, че в България също се наблюдават процеси на активиране на религиозните нагласи в някои религиозни общности в първото десетилетие на 21 век.

И ОЩЕ ОТ ФОРУМИТЕ:
Така лии? Такова ли ни е бъдещето? А аз защо мисля, че много сериозно бъркаш, старчок! В България има само една религия – Източно православие! На който не му харесва – чантичката и пътя!

Ами че ние сме си отдавна мултикулти, това ни е спасявало. А сега ще се наведем усмихнато и вежливо на Ердогановата експанзия, ще се направим на гостоприемни и ще пропуснем без бой милионния аскер да се бие със силните, богатите и добре въоръжените в Европа. Иначе няма оцеляване. Да не говорим за това, че не ни се защитават богатствата на корумпирани и крадливи политици, новобогаташи със съмнително минало. Милата ни България е бедна, разоръжена и напълно деморализирана.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024