epa05832559 A general view to the judges at The International Court of Justice (ICJ), the principal judicial organ of the United Nations, during a public hearing in the case of Ukraine against the Russian Federation, in The Hague, the Netherlands, 06 March 2017. Others are not identified. Ukraine accuses Russia of violating UN conventions and to support 'illegal armed groups' in the Donbas as well as mistreating ethnic Ukrainians and Crimea Tartars on the Crimea peninsula which was annexed in 2014.  EPA/BAS CZERWINSKI

Русия отвърна на твърдения, че „спонсорира тероризъм“ в източната част на Украйна, отхвърляйки като „нито законови, нито фактически“ обвиненията на Киев, че Москва е нарушила договори с подкрепата си за проруските сепаратисти, съобщава „Франс прес“.

Руската Федерация напълно спазва задълженията си по договорите, на които се позовава Украйна„, каза представител на Москва пред Международния съд на ООН.

Започва делото на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН

 Започва делото на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН

Припомняме, Украйна съди Русия в Международния съд на ООН, обвинявайки Москва във финансиране на проруските сепаратисти и в расова дискриминация спрямо татарите и украинците в анескирания Кримски полуостров.

Киев също така иска Международният съд да постанови Русия да изплати обезщетение за свалянето на самолета на Malaysia Airlines през лятото на 2014 г. Полетът от Амстердам за Куала Лумпур беше свален с ракета земя-въздух над Източна Украйна, като загинаха всички 298 души на борда.

Съдебните изслушвания започнаха вчера.

Не сме установили нито законово, нито фактическо основание“ за поисканите от Украйна мерки, каза пред съда ръководителят на правния отдел в руското външно министерство Роман Колодкин.

Вчера Киев призова съда да приеме извънредни мерки, за да се възстанови стабилността в източните региони.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Олена Зеркал заяви пред съда, че Киев настоява за „мярка за стабилност и спокойствие в непредсказуемата и опасна ситуация“.

Но Иля Рогачев, друг представител на Русия, обяви пред 16-те съдии на изслушването, че Киев „подвежда съда“.

Киев е замесен във въоръжен конфликт, започнат от властите и въоръжените сили, включително от наемни батальони, срещу народа на Източна Украйна, поясни той.

Опетняването на тези като терористи и спонсори на тероризъм може да доведе до сериозни последствия“ върху бъдещите мирни разговори, предупреди той.

Украйна също обвинява Москва в дискриминиране на малцинствата в Крим. Но руските представители поясниха, че не са „съгласни“ с твърденията на Киев, включително, че Крим е част от Украйна.

„Народът на Крим не е бил попитан“, когато полуостровът беше предаден на Украйна през 1954 година, докато „мнозинството от хората искат да бъдат част от Руската Федерация“, заяви Рогачев.

Русия също обвини Украйна, че съди Москва под фалшив претекст, за да оспори присъединяването на Крим към руската държава.

Адвокатите на Русия призоваха съдиите да прекратят случая, тъй като присъединяването на Крим е извън юрисдикцията на съда, създаден през 1945 г. за уреждане на спорове между държави.

Украйна използва понятието „тероризъм“ като претекст, за да се възползва от този съд„, смята Рогачев, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че решенията на съда са окончателни и не могат да бъдат обжалвани, има малко инструменти за принуждаване изпълнението на решенията. В миналото големи държави пренебрегваха решенията или бойкотираха изслушванията.

Нюз БГ

https://news.bg/world/kiev-podvezhda-sada-bie-se-sreshtu-naroda-si-obyavi-rusiya-pred-mezhdunarodniya-sad.html