СВЯТ

Москва към Запада: Спрете грубата намеса в Македония с „албанската платформа“!

Москва към Запада: Спрете грубата намеса в Македония с „албанската платформа“!

991-ratio-makedoniia

Москва призовава Запада да прекрати намесата във вътрешните работи на Македония, заяви руското Министерство на външните работи, съобщи ТАСС.
„Задълбочава се политическата криза в Македония, провокирана от грубата намеса във вътрешните работи на тази държава. При активното съдействие на ръководители от ЕС и НАТО налице е опит да се натрапи на македонците „албанската платформа“, скалъпена в Тирана в кабинета на премиера с картата на т.нар. Велика Албания, която илюстрира териториалните претенции към обширни райони“ в съседни страни“, коментираха във ведомството. „Смятаме тази линия за извънредно опасна, която може да доведе до разрушаване на македонската държавност и дестабилизация на Балканите като цяло“, смятат още в министерството.
„Сега Западът с ръцете на албанското малцинство се опитва да доведе до властта загубилата опозиция, подписала се под ултимативните изисквания на албанците, водещи до подкопаване на конституционните устои на държавата“, се казва още в заявлението.
Руското МВнР е категорично, че „трябва да бъде спряна външната намеса във вътрешните работи на Македония, да се уважава правото на македонските граждани самостоятелно да решават съдбата си в съответствие с основополагащите демократични принципи“.
Вчера македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев – заради уговорена коалиция с три албански партии и подкрепата му за обявяването на албанския език за втори официален език. Еврокомисията призова преди това Иванов да връчи мандата.

СЕГА

http://www.segabg.com/article.php?id=844895

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024