Европа

„Началството“ грейна след изборите в Холандия: Спряхме „популистката вълна“! При загуба виновен щеше да е Путин!

„Началството“ грейна след изборите в Холандия: Спряхме „популистката вълна“! При загуба виновен щеше да е Путин!

триоFotomontazh Merkel Hollande Junker

В Брюксел, Берлин и Париж вдигат тостове и леят шампанско: „Спряхме популистката вълна“! Или преведено с други думи: „Засега успяхме да запазим постове и привилегии. Опасността за пробив в Системата чрез изборите в Холандия е неутрализирана!“

На изборите вчера победи отново партията на досегашния премиер Марк Рюте, която печели 31-32 места в 150-местният парламент. Втора е Партията на свободата на извънсистемния Герд Вилдерс с 9 места… 

Не е тайна, че „началниците“ бяха заложили всичко за тези избори и ги определяха като „съдбовни“. При победа на Вилдерс на карта вече се поставяше самата Система и матрица, защото това би дало още по-голям импулс на извънсистемните партии и играчи в цяла Европа.  Ако Юнкер, Меркел, Туск, Оланд и техните „пудели“ бяха загубили, естествено, си имаха дежурно оправдание – за намесата на Русия, заплахата за демокрацията, за апокалипсис и т.н. – все неща от арсенала, който използваха след Брекзит и особено след изборите в САЩ. И щяха да направят всичко, за да дискредитират съответния избор, така както става в момента с Доналд Тръмп.

И това е така, защото за тези хора няма значение самият вот на изибирателите. Те се чувстват абонирани за властта и признават единствено ако победят. Признаването на загуба не е в техния дневен ред. Затова и от няколко месеца насам подгряват общественото мнение и се застраховат за изборите във Франция и Германия, като твърдят, че Русия ще се опита да се намеси и да свали Меркел от власт. 

Та …  Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави с победата, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт.

„Очаквам с надежда да продължим да сътрудничим като приятели, съседи и европейци“, му каза тя.

По-рано Петер Алтмайер – началникът на канцеларията на Меркел написа в Туитър: „Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат.“

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте, наричайки успеха му „ясна победа над екстремизма“.

„Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света“, изтъкна Оланд, цитиран от АП.

И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи поздравления до Марк Рюте. „Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма“, писа в Туитър негов говорител.

Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места.

Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента (с 9 места), е неговата го повишава (с 4 места).

„От тази гледна точка аз съм победител“, каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. „Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството“, отбеляза Вилдерс.

Наблюдателите оценяват шансовете ПС да влезе в управляваща коалиция като минимални, защото всички големи политически сили вече обявиха, че не желаят да сътрудничат с крайнодесните.

Според досега преброените гласове ПС ще има 19 места – колкото и християндемократите. 19 места се очаква да има и леволибералната „Демократи-66“.

Партията на труда, се срина. Тя ще има само 9 места в новия парламент, срещу 38 в предишния.

Огромен скок бележи партията „Зелени леви“, която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика.

Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания.

След „Зелените леви“ с 14 места се нарежда Социалистическата партия.

В парламента влизат още Християнският съюз с 6 места, Партията за защита на животните с 5 и други.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024