Политика

Очаквам да се срещна с Тръмп през май, а с Путин – у нас догодина за 3 март!

Очаквам да се срещна с Тръмп през май, а с Путин – у нас догодина за 3 март!

1489777434-1

Президентът Румен Радев очаква да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп през май по време на срещата на върха на НАТО, а с държавния глава на Русия Владимир Путин – през март догодина у нас за 140-тата годишнина от Освобождението на България. Това се разбра от негово интервю за предаването на БНТ „Панорама“ снощи.

„Моето мнение по санкциите е ясно – изказвал съм го в редица западни медии. Те вредят, като разединяване на Европа са и то точно когато Европа трябва да бъде най-единна. Те трябва да се решават на политическо ниво. България трябва да има единна външна политика – и на българския парламент, правителството и президента“, обясни Румен Радев.
„Ние трябва да следваме интересите си. Тук е много важно да кажа, че никой няма право на монополизъм – нито Запада, нито Русия“, категорично отсече Радев.
„За мен истинският патриот обича България. Тук може да става въпрос за културни и други привързаности. За един политик е недопустимо да обича друга държава повече от България. Години наред преследвахме членствата си в НАТО и ЕС, вече трябва да се обърнем към собствените си проблеми и цели – сигурност, правосъдие, образование. Това ще рече кратко благоденствие и сигурност“, добави президентът.
По  думите му ЕС рискува да се разпадне ако се движи на различни скорости, така както и едно единно тяло не би могло да прави.
И още:
„Няма как да споря за нещо, което не е било в дневния ред на съвета. Казусът СЕТА приключи още с подписването му. От тук нататък, като пазител на конституцията, ще сезирам съда, за да видим дали всичко е правомерно. Българският парламент трябва да се изнесе с акта на ратификация“, обясни Румен Радев.
„Българският еврокомисар ще бъде посочен през месец май. Не трябва да допускаме този избор да взривява и без това нажежената предизборна кампания“, каза още той по повод десетките спекулации.
Блиц, БНТ, Нюз БГ

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024