СВЯТ

Скандалът Турция-Холандия излиза извън контрол! Турци обсадиха консулството в Ротердам, в Истанбул не искат да виждат холандския посланик (СНИМКИ/ВИДЕО)

Скандалът Турция-Холандия излиза извън контрол! Турци обсадиха консулството в Ротердам, в Истанбул не искат да виждат холандския посланик (СНИМКИ/ВИДЕО)

1489265218-rott
Стотици турски демонстранти се събраха пред консулството на Турция в Ротердам, след като Холандия забрани на външния министър Мевлют Чавушоглу да кацне в страната и последвалата остра размяна на реплики между Анкара и Амстердам. Те носят турски знамена и провеждат мирен протест, съобщават световните агенции.
Въпреки това на мястото има много полиция, която спира тълпата да не се приближи твърде много до входа на сградата. По-рано в Ротердам автомобил с турския министър на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл Саян Кая беше спрян от холандската полиция. Тя, както и Чавушоглу, трябвало да участват в кампания сред турската общност за предстоящия референдум в Турция.
 Междувременно ТАСС съобщи, че турската полиция е блокирала входовете и изходите на сградите, в които се помещават дипломатическите представителства на Холандия. „От съображения за сигурност са блокирани входовете и изходите на холандското посолство в Анкара и на генералното консулство в Истанбул”, съобщи турски дипломатически източник. Мерките може да са свързани с евентуални протести на турски граждани заради възникналото дипломатическо напрежение между Анкара и Амстердам.
От турското външно министерство пък съобщиха, че не желаят посланикът на Холандия да се връща в Анкара след края на отпуската си. „В знак на протест по отношение на решението на холандското правителство (да разреши кацане на самолета на външния министър Мевлют Чавушоглу ) в министерството бе привикан временният холандски шарже д’афер и му бе съобщено, че не искаме посланикът на страната, който в момента е в отпуск, да се връща в Анкара”.
От външното министерство уточняват, че решението на Холандия ще доведе до сериозни последствия в отношенията между двете страни в сферата на икономиката, дипломацията и политиката.  ВИДЕО:

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024