Политика

Цацаров: Няма да позволим изборите да се решат с външна намеса! Герджиков: взехме мерки срещу Турция, но не искайте нещо радикално!

Цацаров: Няма да позволим изборите да се решат с външна намеса! Герджиков: взехме мерки срещу Турция, но не искайте нещо радикално!

цаца67318_660_370.jpg.pagespeed.ce.4Mk7OJ0qeK

Държавата няма да позволи българските избори за парламент да бъдат решени с чужда намеса. Това се закани главният прокурор Сотир Цацаров в коментар на агресивното участие на представители на турската държава в кампанията на ДОСТ и агитацията в нейна полза.

Цацаров заяви още, че добросъседските отношения не са по-важни от заплахите, пред които сме изправени.

„Трябва да е ясно едно – изборите в България са избори, които трябва да бъдат решени от българските граждани. Това са избори, които трябва да са решени и резултатът, от които трябва да бъде плод на свободната воля и гласуване на българските граждани. Те не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса“, отсече Цацаров.

Цацаров даде да се разбере, че институциите, които са оторизирани да пазят националната сигурност, няма да си затварят очите пред заплахите само и единствено в името на добросъседските отношения с Турция.

„Трябва да отчитаме, че сме заинтересовани от добри отношения с нашите южни съседи. Но цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява. Държавата не може да гледа безучастно на това“, категоричен беше главният прокурор. Той похвали ДАНС, че си е свършила работата по недопускането на турския гражданин, за когото бе обявено от МВР по-рано. Останалото е класифицирана информация, поради което магистратът отказа повече подробности. Цацаров обаче прогнозира, че такива случаи ще зачестяват.

Междувременно стана ясно, че председателят на ДАНС Димитър Георгиев е издал заповед за отнемане на правото на пребиваване в България на турски гражданин, заплашващ националната сигурност.

Няма изгонен турски гражданин. Има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът„, категоричен бе Сотир Цацаров. По думите му причината за това е защита на националната сигурност.

ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни

 ДАНС изгони турски гражданин, заплашвал сигурността ни. Служители на МВР са помогнали при изпълнението на мерките

„Известно ми е всичко, което е осъществено от службите на ДАНС. Осъществено е в пълна координация и с нас. Смятам, че в конкретния случай председателят на ДАНС е изпълнил задълженията си“, категоричен бе главният прокурор.

Той не уточни с какво точно е била заплашена националната сигурност, но посочи, че става въпрос за действия, насочени срещу териториалната цялост на страната. Цацаров не изключи да има и други подобни случаи в бъдеще. Той бе категоричен, че свършеното от службите в конкретния случай е напълно в интересите на страната и на закона.

Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес на България, увери пък Огнян Герджиков. Агитацията за определена партия не е във „fair play-a“, каза той.
Попитан дали има опасност Турция да се намеси във вота на 26 март, след като министър от Анкара агитира от ДОСТ, служебният премиер отговори:

„Какво значи да има опасност? Има някакви опити, които на нас не ни харесват, но те се изчистват. Мерки са взети. Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията, по-ясно или не толкова ясно изразени, за известно внушение от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито, за определени политически партии, е съществувало“.

По думите му сегашният случай не прави изключение и няма нещо кой знае колко по-различно. Той призна, че има „известно напрежение, свързано с една от политически партии“, която получава подкрепа от турската страна, но служебният кабинет е взел мерки това да не продължава по начина, по който се опитват.

„Знаете, че беше привикан турският посланик Гьокче в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за това, което говоря в момента. Този опит за намеса и агитация за определена политическа сила не е във „fair play-a“, тъй като това е в споразумението, което имаме с Турция по повод на предстоящите избори“, добави Герджиков.

По повод появил се нов случай от вчера за агитация на турски власти за същата партия, премиерът посочи, че МВнР за това има такава функция и ще вземе необходимите мерки. Той обаче уточни, че не е информиран за това.

По повод призивите за ограничаване на изборните секции в Турция само в дипломатически представителства, премиерът каза:

„Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

Канал 3, Нюз БГ, Дир БГ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024