СВЯТ

Британският премиер Тереза Мей имала право да нанася превантивен ядрен удар!

Британският премиер Тереза Мей имала право да нанася превантивен ядрен удар!

Britain's Home Secretary Theresa May addresses delegates on the third day of the annual Conservative party conference in Manchester, north west England, on October 6, 2015. AFP PHOTO / OLI SCARFF        (Photo credit should read OLI SCARFF/AFP/Getty Images)

Великобритания си запазва правото да нанася превантивен ядрен удар, заяви министърът на отбраната Майкъл Фалън за The Independent .
Фалън заяви, че британският премиер, Тереза Мей е готова да използва балистични ракети Trident „в екстремни условия.“
Целта на тази политика, според Фалън, е да възпре потенциални врагове във възможността за ядрен удар срещу неговата страна.
Броени дни след като Лондон задейства процедурата за излизане на Великобритания от ЕС, вече се развихря истински скандал около бъдещето на Гибралтар. Тази британска отвъдморска територия, която се намира в южната част на Испания, и занапред ще се ползва с пълната подкрепа на британското правителство, увери министър-председателката Тереза Мей.

Сега обаче Тереза Мей е готова да тръгне на война за Гибралтар, заяви Майкъл Хауърд, бившият лидер на британските консерватори. Емили Торнбъри от опозиционната Лейбъристка партия предупреди в тази връзка, че подобни коментари само нажежават атмосферата. А третата най-голяма партия, либералите, излезе със становището, че няма резон само няколко дни след старта на процедурата за излизане от ЕС вече да се говори за война.
Европейският съюз предложи на Испания право на вето върху бъдещите отношения между Гибралтар и ЕС след излизането на Великобритания от съюза, съобщи Ройтерс.
Бъдещето на Гибралтар е основна точка по време на преговорите за изпълнението на Брекзит.
Според проектопозицията на ЕС за предстоящите преговори с Лондон, „след като Обединеното кралство напусне съюза, няма да се прилага споразумение между ЕС и Великобритания за територията на Гибралтар без сделка между Испания и Великобритания“.
Говорител на испанското правителство заяви, че Мадрид е удовлетворен от предложението.
Испания има суверенни претенции върху Гибралтар, който британците са завладели през 1713 г.
„Никой няма да обвинява испанците, ако се възползват“, подчерта втори високопоставен източник от ЕС.
Гибралтар иска преговори за „специален статут“ в рамките на ЕС след Брекзит. Испания сигнализира, че е готова да обсъди искането, но няма да изостави претенциите си.


Стратегическа подводница проект Vanguard с ядрени ракети „Трайдънт“.

Британското правителство скри неуспешно изстрелване на ракета, край бреговете на Флорида. Британското правителство запази в тайна неуспешно пробно изстрелване на ракета, способна да носи ядрено оръжие, съобщи лондонският „Таймс“. Изпитанието е било извършено в края на юни 2016 год. край бреговете на Флорида дни преди важно гласуване в Британския парламент за удължаване на програмата „Трайдънт“ за балистични ракети с подводно базиране.
Ракетата е показала „сериозни неизправности“, но правителството е решило да скрие провала, за да не бъде дискредитирана програмата в очите на обществеността, пише „Таймс“, като се позовава на високопоставен източник от военноморските сили. Според източника на изданието, по върховете на правителството и въоръжените сили е настъпила „голяма паника“, след като първият от четири години тест на британските сили за ядрено възпиране е завършил с провал.
Американското правителство е поискало от Великобритания да запази подробностите относно неуспешното изпитание на ядрена ракета в тайна, съобщава вестника.
За ракетата D5 на стойност 17 млн. британски паунда се смята, че е била заличена чрез автоматично самоунищожаване, след като е била изстреляна от британска подводница край бреговете на щата Флорида.
Обвиненията за инцидента падат върху системата за обмен на данни на оръжейната система, която е американско производство.
В интервю за Би Би Си Тереза Мей отказа да отговори пряко на въпроса дали е знаела за неуспешното ракетно изпитание, предаде Асошиейтед прес.

Всички ударни подводни лодки на Великобритания са извън строя, но Министерството на отбраната не докладва на министър-председателя, съобщи наскоро The Sun.
Според източници на вестника, три ултрамодерни подводници проект Astute за 1,2 милиарда £ всяка, са постоянно изправени пред технически проблеми, а четири подводници пр. Трафалгар са перманентно със сериозни проблеми.
Сега на пет подводници отстраняват повреди и ги ремонтират, а най-новата Ambush след сблъсък с танкер близо до Гибралтар също е на ремонт.
Само една подводница Astute остава на повърхността, обаче, тя не е преминала всички тестове.
В състояние на готовност са стратегическите подводници проект Vanguard, въоръжени със стратегически ядрени ракети.


Британски есминец проект 45

Наскоро Министерство на отбраната на Великобритания призна за грешки по време на строителството на новите британски есминци проект 45, заради които корабите излъчват силен подводен шум, който може да се чуе от руските подводници от недопустими дистанции, пише Sunday Times.
По презумпция бойните кораби се проектират максимално безшумни, а в противен случай са лесна плячка за вражеските подводни лодки.
Есминците за създаването, на които бе похарчен £ 1 милиард, правели шум, който руска подводница може да „чуе“ на разстояние от сто морски мили.
Оказа се, че кралският флот праща кораба през зимата в Черно море, защото силовата му установка не може да работи нормално в топлите летни морски води.
Корабите от Проект 45, трябваше да са гордостта на англичаните и се считат за най-големите и най-мощните разрушители, построени за Кралския флот, обаче се повреждат в топлите води на Близкия изток.
Разваляли се постоянно при мисии във водите на Персийския залив.
Командването на Британския кралски флот призна, че построените шест разрушителя се развалят постоянно, защото двигателите им не са пригодени за топлите води на Персийския залив, писа по-рано The Guardian.
Според комисията по отбрана на британския парламент, газовите турбини „Ролс Ройс ВР-21“, които са монтирани на разрушителите „Тип-45“ не могат да работят при екстремни температури и ще се наложи да бъдат заменени с дизелови агрегати.
Източници от компанията „Ролс Ройс“ заявиха, че турбините са били построени според поставените специфики, но не и за условията на Близкия изток, понеже не е имало „подобни отбелязани спецификации при поръчката“.
„Не може да имаме кораби, които да не могат да плават във води, по-топли от тези в пристанището Портсмут“, каза източник от Британския кралски флот.
Разрушителят от Кралските военноморски сили на Великобритания „Дънкан”, който съпровождаше групировката от руски кораби начело с авионосеца „Адмирал Кузнецов”, бе избуксиран в пристанището Девънпорт, само два дни след като излезе в морето да следи руснаците, съобщи The Herald.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

Бултаймс

СВЯТ

More in СВЯТ

захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024