Коментари

ГОЛЯМ ПРАЗ! Хората не виждат конкретна полза за себе си от председателството на ЕС!

ГОЛЯМ ПРАЗ! Хората не виждат конкретна полза за себе си от председателството на ЕС!

ес-българия187-161195-1_wide

От януари 2018 г. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Ще й е за пръв път, но сега й дойде ротационният ред. Между Естония и Австрия. Едва ли много българи знаят, че в момента начело на ЕС е Малта. Пък и за какво им е, не ги засяга, от този факт не им става по-топло през април.
Но вече всички знаят, че ще оглавим ЕС, това се приказва всеки ден. Политиците се готвят за разбирателство „в името на председателството“. МС  още от юли 2015 г. създава тематични работни групи и мерки за подготовката за сакралните 6 месеца. Събират информация какви структури имало в ЕС (10 години след влизането ни там!). Преценявало се какъв ни е чиновническият капацитет. Де що има фондации, сдружения, браншовици, приказват за председателството. Щото може някой лев да им припадне, 150 млн. лв. са за  подготовката. А медии реват: ау, колко скъпо! Ами, скъпо ще е, като 40 години не си ремонтирал НДК, като нямаш ни читави конферентни зали, ни  автобуси дори, като си паднал за 27 години до дъното и риеш надолу.
Служебният кабинет отчете, че мерките не са изпълнени. А населението? На него изобщо не му дреме, че половин година българи ще организират чиновниците в Брюксел, ще им водят заседанията и може пък да пробутат някоя тема от интерес за нас. Ама, надали, понеже дори дневният ред и приоритетите се съставят в тройка с други две страни. Председателството е нещо рутинно, формално, фасадно. Вярно, трябва да си отговорен, като си начело на ЕС, и да се опиташ малко авторитет и ползи за страната си да добиеш. Ама нали досега властите ни обясняваха, че дори комисарите в ЕС не бивало да работят за страните си. Нищо, че всички други го правят.
Хората не виждат конкретна полза за себе си. Най-много някое кьоше в София да им поизчистят и пооправят. Иначе повечето българите одобряват ЕС. Защо? Защото едни виждат съюза като касичка (още 3-4 години ще капят пари за „наши хора“). Други – защото могат по-лесно да си съберат бохчичките и да се махнат другаде. Председателство ли? Голям праз.

Велиана Христова, Дума

Коментари

More in Коментари

hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024
КЕВО

ЗЛОВЕЩО ПОСЛУШАНИЕ

март 30, 2024