Здраве

Заплашва ни кошмарно бедствие, откриха уран във водата на още места! Чиновническото безхаберие може да ни докара втори Чернобил!

Заплашва ни кошмарно бедствие, откриха уран във водата на още места! Чиновническото безхаберие може да ни докара втори Чернобил!

чернобил1492753974-sofia-28
78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани, пише „Телеграф“. Само 33 от обектите са под контрола на „Екоинженеринг“.
Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да махне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони. В Южна България бившите уранови мини са най-много. В Родопите те са четири: около Елешница, Доспат, Смолян, Велинград. В Тракисйката низина са Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград, сочат данните на Изпълнителна агенция по околната среда. Уранови мини е имало и в Монтанско, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич.

Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, предаде кореспондентката на БНР в Пазарджишко. Все още няма официална информация какви са стойностите на отклоненията. Преди дни стана ясно, че уран се съдържа и във водата на Първомай, а по-рано бе открита в Хасково, което стана повод да се обърне внимание на проблема.

Кметът на Велинград обяви, че чакат протокола с резултатите и тогава ще излязат със становище.

Завишените стойности за открити в резултатите от взетите проби на питейната вода.

Шефката на Регионалната здравна инспекция съгласуват информацията със здравното министерство. Очаква се официалната информация от инспекцията.

Кметът Костадин Коев се е свързал с директора на ВиК-дружеството.

Проверяват питейната вода в цялата страна

Проверяват питейната вода в цялата страна

Припомняме, че преди ден от Върховната административна прокуратура разпоредиха главният здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна. От прокуратурата настояват да се провери как се спазват нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Срокът на проверката е 22 май 2017 година.

Втори Чернобил е надвиснал над България. Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково. , коментират от „Екоинженеринг“.
Фирмата взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване.
В района на табаните на рудниците около град Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството.

Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.

БНР, Нюз БГ, Блиц

http://www.blitz.bg/obshtestvo/grozi-ni-koshmarno-bedstvie-vtori-chernobil-e-nadvisnal-nad-blgariya_news506233.html

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023