СВЯТ

ИЗВЪНРЕДНО! Турция сваля доверието си от САЩ, обяви Чавушоглу! Вашингтон кани Ердоган на среща с Тръмп – ето за какво!

ИЗВЪНРЕДНО! Турция сваля доверието си от САЩ, обяви Чавушоглу! Вашингтон кани Ердоган на среща с Тръмп – ето за какво!

 

чавушоглу2612_gd1rn

Турция сваля доверието си от САЩ, обяви външният министър Мевлют Чавушоглу. Причината е престоя на Фетхуллах Гюлен в страната, въпреки неколкократните искания на Анкара проповедника да бъде върнат в Турция и да бъде съден там.

„Турция не приема участието на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в операцията в Менбич, но Америка го подкрепя с логистика и смята за важно присъединяването му, на което ние се противопоставихме. Уважаемият Барак Обама даде дума пред нас, че кюрдите ще се изтеглят на изток от Ефрат. Това обаче все още не е факт, въпреки, че Джон Кери и Джо Байдън ни уверяваха в започналото изтегляне.Дори напротив, с негативни действия се обърнаха срещу нас и срещу Свободната сирийска армия. Турция предупреди, че ако кюрдите не освободят района от присъствието си, ще удари базите им и ще блокира нападенията им по турските военни части. Тогава Америка поиска срок. Но ако те не се оттеглят, ще излезе, че САЩ не спазва договорките. Да не ни упрекват, но ако САЩ не държат на думата си, как оттук нататък да им вярваме? И по кой въпрос да им вярваме – и без друго заради престоя на лидера на терористичната групировка Фетхуллах Гюлен имаме особено голямо напрежение помежду си. За съжаление, в момента доверието на народа ни към Америка е на възможно най-ниското си ниво“, коментира Чавушоглу.

Заплахите на Анкара за сваляне на доверието в САЩ се тълкуват от някои наблюдатели като опит на режима на Ердоган да договори екстрадирането на Гюлен. Въпреки тях бе потвърдено, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе среща с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в средата на месец май. Това потвърди в понеделник говорителят на Ердоган Ибрахим Калън, предава Reuters.

Поканата идва от страна на Вашингтон, подчерта говорителят на турския президент. На срещата, която ще се проведе в Белия дом, Тръмп и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и Ирак, а също и възможната екстрадиция на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Фрогнюз

http://frognews.bg/news_133506/Turtsiia-svalia-doverieto-si-ot-SASHT/

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024