ОБЩЕСТВО

Икономиката върви към колапс, народът спря да купува! Стресът от поскъпване на парно и газ сваля оборота на веригите за Великден!

Икономиката върви към колапс, народът спря да купува! Стресът от поскъпване на парно и газ сваля оборота на веригите за Великден!

e02d7c0f1f07d4c7872c2e31e1d5dac7

Стресът от поскъпване на парно и газ сваля оборота на веригите за Великден

Пролетните поскъпвания на парно, вода, газ и ток се отразяват и на пазара на веригите и магазините за храни и потребителски стоки. Възможно е хората да свият коланите за Великден, коментира Едуард Стойчев, бивш шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Много българи вече се стресирали от очакваните по-високи битови сметки и почнали да харчат по-малко пари за храна. Още повече че тази зима бе съсипваща за семейните бюджети със студеното време и по-високите разходи за отопление. Стресът от поскъпването вероятно ще доведе и до по-малки приходи за бюджета от ДДС заради спада при оборотите. Така решенията на КЕВР ще имат и индиректен ефект върху фиска на държавата.

Все пак не очаквам българинът да се дръпне сериозно от великденското пазаруване, но е факт, че тези поскъпвания създават психологически стрес, заяви още Стойчев. Според него проблемът у нас е, че няма силна статистика, която да отчете подобни тенденции. Също и че държавните институции не успяват да засекат реалното увеличаване на цените. Според представителите на веригите обаче ефектът от стреса заради поскъпването на битовите услуги все още е рано да бъде оценен.

“Възможно е клиентите да станат по-чувствителни и по-интензивно да търсят най-доброто съотношение между цена и качество”, коментира Димитър Спасов, председател на УС на “Кауфланд България”. И допълни, че с предлания асортимент от качествени храни в Kaufland всеки ще намери предложения според възможностите си.

“Ще се въздържа от прогноза за оборота на търговските вериги и пазара като цяло, защото компанията ни няма такава практика. Но що се отнася до оборотите на “Билла”, мога да кажа, че първите 10 дни на април са значително по- добри от съпоставимия период преди миналогодишния Великден.

Това ни дава основание да очакваме ръст и в дните около самите празници”, коментира директорът на “Билла България” Бойко Сачански. Според него причината за това са изгодните цени, които “Билла” предлага на типичните за Великден продукти.

С 20-30% са скочили разходите ни за пазаруване през последната година, всеки го усеща от парите, които дава в магазините, но официалната статистика почти не отчита промяна в цените, коментира пък Едуард Стойчев. Но ако за едни и същи стоки в количката миналата зима потребителят е плащал 100 лв., сега сумата е 120-130 лв.

“Тук не става дума само за храни и сезонни плодове и зеленчуци, а за всички потребителски стоки”, твърди Стойчев.

Той обаче няма обяснение как това се случва, без да се отчита.

“Не е вярно, цените се преекспонират, те са почти постоянни през последните 6 години”, твърди обаче сегашният шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него поскъпването на парно, газ и вода не би следвало да се отрази на другите стоки и храни.

“Предлагането е по-високо от търсенето, просто у нас няма пазар”, твърди Иванов.

Той очаква, че веднага след Великден на магазините ще се наложи да разпродават много стока, която ще остане заради липсата на достатъчно клиенти.

Затова очаквам и дефлационни процеси след празниците, цените ще започнат да падат, особено на бързо развалящи се храни и зеленчуци, казва Иванов. Според него хубавото на българския пазар е, че има реална конкуренция, която води до стабилност.

Като цяло маржовете са много ниски, но сигурно ще има и някои дребни търговци, които ще опитат спекулативно поскъпване за Великден, прогнозира Иванов. Според него обаче това ще продължи само в следващите 1-2 дни преди Възкресение. Още повече че ако например търговците решат да оскъпят необосновано агнешкото, много хора ще се пренасочат към рекордно евтиното свинско или рибата.

Ясно е, че поскъпването на ресурсите ще се използва и за опипване на почвата за повишаване на цените на някои храни, но това просто няма как да стане, твърди Иванов. Например изказванията, че хлябът трябвало да поскъпне заради повишението на природния газ, били чиста спекулация. Брашното си стояло на постоянна цена от 77-81 лв./кг през последните 6 години. Цените на газа вече са били и по-високи през 2014 г. от сегашното поскъпване, но тогава хлябът е запазил себестойността си. Това показвало, че и в тази ситуация имало резерви.

Хубавият козунак за Великден с яйца и мляко ще е около 10 лв./кг, колкото беше и миналата година, твърдят експертите от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Цялото агне било 13,16-13,77 лв./кг.

Като цяло цените на храните от 2013 г. насам са постоянни – между 103 и 106 лв. за 28 продукта.

Цените на храните след 2012 г. са с низходяща тенденция от началото на май до края на септември. Нямало причина това да не се случи и тази година.

Разбира се, че повишаване на цените може да има при някои нишови и по-качествени продукти, коментира Иванов. Това обаче било нормално и не можело да се смята за спекула.

Миналата година с 25% повече са били площите с оранжерийно производство. Това означавало, че с всеки ден ще се увеличават българските плодове и зеленчуци на пазара.

48 лв. за великденска трапеза, с 5,4% по-скъпа от миналата година

47,88 лв. излиза великденската трапеза, показват изчисления на експертите от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Въпреки че почти всички продукти, които включва, са поскъпнали спрямо 2016 г., общото увеличение е едва 5,4 на сто. (Виж таблицата – б.р.) Според данните сега великденската трапеза дори е малко по-евтина от тази през 2013 г., когато същите стоки са стрували 48,23 лв. Иначе ако се разглеждат поотделно продуктите, има и доста значителни поскъпвания. Например връзката репички е скочила с цели 55%. Зелената салата и краставиците са с 21 на сто по-високи цени, а кората яйца – с 18 процента. При картофите увеличението е с 13%, на пакетчето масло – с 12%, на захарта – с 11 на сто.

http://znews.bg/novini-ot-bulgaria/236905-narodt-sprya-da-kupuva

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024