epa05633472 French far right party leader Marine Le Pen sits next to her campaign sign as she launches her campaign for the French presidential elections of 2017 in Paris, France, 16 November 2016.  EPA/ETIENNE LAURENT

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен обяви, че ЕС не се бори достатъчно с тероризма.

Франция се е превърнала е университет за джихадисти, каза Льо Пен. Тя защити въвеждането на граничния контрол.

От своя страна центристът Еманюел Макрон обеща, че ако стане президент, то Франция ще води активни военни действия в Близкия изток срещу Ислямска държава.

Мястото на Франция в Европейския съюз беше темата, предизвикала най-големи спорове в снощните втори телевизионни дебати между 11-те кандидати на президентските избори във Франция, съобщиха ДПА и Франс прес. Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати: центристът Еманюел Макрон се обяви за запазване на членството, а националистката Марин льо Пен за напускане на Общността.

Реших да се кандидатирам за президент, защото аз не вярвам в фаталност – в неизбежните пропуски, нито в неизбежността на редуване на власт в продължение само на две партии – левица и десница. Франция е с блокирана политическа система. Тя не иска да признае, че е необходима реформа, каза Макрон.

Франция не може да разреши проблема в Сирия, но може да инициира създаването на международен съюз с участието на Русия, който да се бори с радикалните ислямисти.

Това заяви по време на дебат, кандидатът за президент на Франция и бивш премиер Франсоа Фийон. „Франция не претендира за ролята на световен жандарм. Франция няма да реши проблема със Сирия. Но Франция трябва да инициира създаването на международен съюз, включително с участието на Русия“, каза Фийон.

Дебатите се проведоха 19 дни преди първия тур на президентските избори.

Нюз БГ

https://news.bg/world/lyo-pen-es-e-universitet-za-dzhihadisti.html