ОБЩЕСТВО

#Питердержись: Невиждана съпричастност на България към жертвите в Петербург: Скърбим с вас! Обичаме ви! СНИМКИ

#Питердержись: Невиждана съпричастност на България към жертвите в Петербург: Скърбим с вас! Обичаме ви! СНИМКИ

tsvetqВълна от съпричастност заля България след трагичните събития в Санкт Петербург в понеделник (3 април), които отново припомниха на света, че има проблем в задния си двор и никой не е застрахован.Културната столица на Русия стана жертва на терористичен акт. Град, в който никой не си е помислял, че може да се случи нещо подобно. Местните жители не можаха да повярват, че дългата ръка на терора е достигнала и до тях, сграбчила ги е и ще се настани удобно в леглата им, за да ги буди нощем с ужасяващи кошмари.

Взривът в метрото на Санкт Петербург се случи около 14:40 ч московско време на линията между станциите „Сенная площад“ и „Технологичен институт“ в центъра на града. По последни данни в резултат на инцидента са загинали 11 души, а близо 40 са в болница.

Президентът на България Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до руския държавен глава, в което изрази най-искрени съболезнования от името на българския народ. Но дори не е било необходимо да говори от негово име, защото той сам разпрати хиляди съобщения в социалните мрежи, написа хиляди съчувствени коментари под статиите за инцидента.

„Скърбим от дъното на душите ни. Думите не стигат да изразим болката за пострадалите и гнева от поредната подла проява на агресия от шепа страхливци спрямо руския народ. Бързо възстановяване на ранените! Обичаме ви!!!!“, гласи един от стотиците коментари на поста за инцидента, публикуван на страницата на руското посолство в България във Фейсбук.

С цветя и запалени свещи в памет на жертвите бе обсипан и районът пред посолството на Русия в София.

Цветя и свещи на оградата на Посолството на Руската федерация в България в памет на загиналите при терористичния акт в метрото на Санкт Петербург. Снимка: Десислава БоневаЦветя и свещи на оградата на Посолството на Руската федерация в България в памет на загиналите при терористичния акт в метрото на Санкт Петербург. Снимка: Десислава Бонева

Съпричастност се усещаше и във вторник по време на отслужения молебен в Руската църква в София в памет на жертвите и ранените при взрива в Санкт Петербург. На церемонията присъства и посланикът на Русия в България н. пр. Анатолий Макаров, както и други познати лица, свързани или не с руската страна.

Отслужване на молебен в памет на загиналите при терористичния акт в метрото на Санкт Петербург. Снимка: Десислава БоневаОтслужване на молебен в памет на загиналите при терористичния акт в метрото на Санкт Петербург. Снимка: Десислава Бонева

Отслужващият молебена свещеник прочете послание от представителите на Руската православна църква, в което се казва, че за подобно ужасно престъпление няма оправдание. „Руската православна църква категорично осъжда агресивните действия към мирните граждани на Русия“. Всички присъстващи запалиха свещи в памет на загиналите и за бързо оздравяване на ранените.

„Знаете, че това не е първият терористичен акт – съвсем наскоро подобно нещо се случи в Германия, САЩ и Англия. Само със съвместни усилия можем да се преборим с това страшно явление на 21 век“, каза руският посланик пред събралите се журналисти.

Посланикът на Русия в България н.пр. Анатолий Макаров пред Руската църква в София. Снимка: Десислава БоневаПосланикът на Русия в България н.пр. Анатолий Макаров пред Руската църква в София. Снимка: Десислава Бонева

„Що се отнася до България, аз искрено благодаря за всички съболезнования, които получаваме в посолството, за цветята, които носите на оградата на посолството. Чувството е приятно, трогнати сме и знаем, че България е с нас! Огромни, сърдечни благодарности!“, допълни първият дипломат на Москва у нас. Той добави, че все още няма информация за мотивите на извършителите, но изрази увереност, че ще бъдат наказани за деянието си.

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова беше сред официалните лица, дошли да отдадат почит.

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова пред медиите. Снимка: Десислава БоневаПредседателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова пред медиите. Снимка: Десислава Бонева

„Това беше чудовищно престъпление. За съжаление, показа колко беззащитни сме, ако някой е решил да взривява мира, може да го направи дори в един такъв изключителен град-музей, какъвто е Санкт Петербург. Дълбок поклон пред паметта на загиналите невинни жертви“, каза тя пред журналисти.

Руски дневник

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024