ОБЩЕСТВО

Разбулва се тайната за скелетите, открити в основите на бъдещия американски хотел „Хаят“ в центъра на София!

Разбулва се тайната за скелетите, открити в основите на бъдещия американски хотел „Хаят“ в центъра на София!

хаят1491365729-1
Скелети на римски граждани се белеят в основите на бъдещия хотел „Хаят“, където доскоро се издигаше столичното кино „Сердика“, стана ясно вчера. Костите са част от Източния некропол на античния град. Археолози от Музея за история на София разчистват в момента останките на предците ни под старото кино и са стопирали строежа на хотела.
Юниан Мешеков, който е начело на екипа от учени, сподели пред „Площад Славейков“, цитиран от „Стандарт“, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове – затова датировката им ще е трудна. Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ. Сводовите гробници са шест.
„Откритото е от периферията на Източния некропол на Сердика, заяви Мешеков и допълни: „Това е място, където сердикийци са погребвали своите мъртви в дълъг период от време – от късния III до края на VI век – впоследствие некрополът може да е използван и в по-късни епохи. За съжаление материалите, които разкриваме, са от плосък некропол – гробни ями, вкопани директно в стерила, със скелети – няма никаква археологически материал“. „Зиданите гробници са в силно разрушен вид“, казва още археологът.
Мешеков ни обърна внимание, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника. Археологът твърди, че от онова време не са оставени данни в научната литература за тази част на сердикийския некропол – освен за границите му -Докторската градина, бул. „Дондуков“ и ул. „Гурко“. Там, където се е намирало самото кино, няма каквито и да е римски останки, гробовете са от задния двор на киното, който вероятно е бил паркинг.
Археолозите от Музея за история на София са на обекта от 14 март, работата им вероятно ще продължи до края на април. Следва свикването на експертна комисия със специалисти от Министерството на културата, НИНКН и Музея за история на София, която да вземе решение за откритията.

http://www.blitz.bg/obshtestvo/razbulva-se-taynata-za-skeletite-otkriti-v-osnovite-na-bdeshchiya-amerikanski-khotel-khayat-v-sofiya_news502121.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024