1487739211-donald-trump-flag

Данъчната реформа, която Белият дом ще публикува в близките часове, е „най-мащабната в историята“, заяви американският министър на финансите Стив Мнучин, цитиран от Би Би Си.

Предвижда се данъкът за бизнеса да бъде намален от 35% на 15%.

За сравнение можем да посочим, че у нас този данък е далеч по-малък в полза на бизнеса и особена на „чуждите „инвеститори“ – 10 на сто. Като под такива „инвеститори“ се разбират обикновено компании- кръвопийци, които са изкупили комуналните ни услуги за разпространение на тока, парното, водата.  Същите изнасят печалбата, а за България остават трохите. И комисионите, които се прибират от продажните ни управници.

„Инвеститори“ се водят ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про. Инвеститор е и „Веолия“, собственика на ВиК съоръженията в Софийско, съоръжения, които само експлоатира и нищо не влага в тях. Съоръжения, изградени в средата на миналия век от българи.

Но дори и този 10% -ен корпоративен данък не задържа компании-производители, просто защото у нас производство няма. Икономиката е съсипана и докарана до дъното.  

„Това ще е най-голямото намаляване на данъците и най-мащабната данъчна реформа в историята на страната ни.“ – коментира Мнучин на пресконференция във Вашингтон.

Той посочи, че президентската администрация почти е успяла да съгласува реформата с конгреса.

„Останаха само някои детайли“, увери Мнучин, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Информацията беше потвърдена от председателя на конгреса Пол Райън, който заяви, че се е запознал с документа и че има съвпадение във възгледите на президента и конгреса.

С 80% от плана сме напълно съгласни, по останалите 20% остават незначителни разногласия.“ – поясни Райън.

Мнучин от своя страна подчерта, че данъчните облекчения ще се отнасят и за малкия бизнес и че реформата не цели облагодетелстване на най-богатите.

Очаква се пакетът от данъчни закони да включва мерки, поощряващи големите компании да се върнат в страната, както и намаляване на индивидуалните данъци, и данъчни облекчения за хора с деца.

Предвижда се най-високите индивидуални данъци да бъдат намалени от 39.6% на 35%, съобщи CNN.

по Нюз БГ и коментари

https://news.bg/int-politics/tramp-namalyava-korporativniya-danak-ot-35-na-15.html