Политика

ЦИНИЗЪМ НА ДЕНЯ! Владислав Горанов: „Справедливостта“ е класово понятие!

ЦИНИЗЪМ НА ДЕНЯ! Владислав Горанов: „Справедливостта“ е класово понятие!

горановgoranov15
И за БАН и за Селскостопанска академия има ръст на бюджета. Пари има и по европейски проекти, както и по проекти на МОН., заявив студиото на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов .
Аз не приемам някой да се изправи и да каже аз съм професор и трябва да получавам повече, добави финансовият министър.
 „Справедливостта“ е класово понятие“, се изказа експертно той.

На Горанов отдавна му се губела връзката между приложната стойност на науката и бизнеса. Нямало самоцелна наука, бизнесът трябвало да се заинтересува и да инвестира в нея. Имало институти, намерили мястото си в обществените отношения. Министърът настоя, че имало достатъчно пари за наука, но трябвало да се финансират проекти, обвързани с нуждите на държавата и с бизнеса.

Нямам нищо против тези доста начетени и чели хора, срещам се с много представители на научните звена и им казвам да търсят връзката с пазара. Тези хора трябва да отидат и да си вземат тези пари, каза Горанов.

Според министъра в БАН се произвеждало продукция, която никой не иска да купи. Освен това имало и институти с много екзотични имена, които никой не знаел с какво се занимават.

По думите на Горанов“ Бюджет 2017″  е бюджет на една европейска държава с растеж около 3%.

Имаше периоди, в които България растеше изпреварващо в сравнение с Румъния, сега е по-различно, тя ни изпреварва, но има и по-лошо представящи се страни. Положителна е тенденцията, лаконичен бе министърът. Според него потребление, инвестиции, внос и износ в микс формират ръста на БВП.

Потреблението се проявява в зависимост от средата, колкото по-спокойна е една държава, икономическите субекти започват да харчат повече, отколкото спестяват, както е в ситуация на несигурност. През 2015/16 има раздвижване и хората са започнали да потребяват, има раздвижване в строителството, а това показва, че има връзка между конвенционалната политика и икономиката, обяви финансовият министър.

Борбата с корупцията по високите етажи на властта също влияе, призна Горанов. Вероятно усещането за корупция, и то на битово ниво, я има, ако питаме обикновения човек. Но факторите на растежа зависят от поведението на икономическите субекти, поясни той.

Вървяло се към подобряване на бизнессредата. Споровете между отделните икономически субекти трябва да се решават бързо в съда, това все още ни липсва, констатира Горанов.

По отношение на приватизацията на Дипломатическия клуб Горанов каза, че до 18 ноември трябва да излязат резултатите на проверката на НАП относно заемните средства с които е направена сделката. Той обаче припомни и други приватизационни сделки, където средствата били ясни, но сделките били при много занижени цени и даде за пример Авиокомпания Балкан.

В немски са забранили думата HEIL, ако ние забраним думата КОЙ, ще направим езика си по-беден, констатира Горанов по повод въпроса на водещите „КОЙ купи Дипломатическия клуб“.

Според Горанов има много заплахи пред националната сигурност и трябва да изпълняваме ангажиментите си към НАТО.
Задължени сме да увеличаваме разходите за отбрана и като дял от БВП и да достигнем 2% от него. Големият ръст идва от двете програми за модернизация на армията, съобщи финансовият министър по повод повечето пари в бюджета за отбрана.

Аларма нюз

Министърът на финансите Владислав Горанов: „Справедливостта“ е класово понятие!

 

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024