DBIcZw7W0AIyYHh

„Вече разговарях с един президент на САЩ и с друг, и с трети. Президентите идват и си отиват, но политиките не се променят. Знаете ли защо? Защото има много могъща бюрокрация. Човекът е избран, той идва с идеи, те пристигат при него с конкретни действия, добре облечени, в черни, като моя, костюми, но не с червени вратовръзки, носят черно или тъмно синьо и започват да обясняват какво трябва да се прави. И тогава всичко се променя. Това се предава от една администрация на друга“, коментира днес руският президент Владимир Путин в интервю за френския всекидневник „Фигаро“ (Le Figaro) след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон.

Русия хвърли американските политици в „паника”

След срещата на Г-7: Санкциите за Русия остават

Путин: Имаме запис на срещата Тръмп-Лавров

„Да се промени нещо е доста трудно. Казвам това без никаква ирония. Нещата стоят така, не защото някой се противи на промените, а защото са трудни. Ето Обама – един интелигентен човек с либерални възгледи, демократ. Преди изборите той обеща да затвори „Гуантанамо“. Направи ли го? Не. Защо? Не защото не искаше? Той наистина го желаеше, сигурен съм, но не успя“, поясни Путин.

„Но това не е основният въпрос, макар че е важно, трудно е да си представим, че хората седят оковани там с десетилетия без съдебен процес. Представете си, ако Франция или Русия направят същото, биха ни разкъсали. Но в САЩ такова нещо е възможно и все още продължава. Между другото, това е демокрацията“, смята Путин.

„Не бързаме за никъде и много се надяваме, че някой ден нормализирането на руско-американските отношения ще се състои“, посочи руският президент.

Той категорично отхвърли обвиненията за хакерска или каквато и да е намеса в президентските избори в САЩ, като изтъкна, че „Русия никога не прави такива неща, не са ни нужни. Няма смисъл да ги правим.“

Путин за Украйна

„Конфликтът в югоизточна Украйна – това е вътрешен конфликт, украински конфликт. Той се случи след противоконституционното, силово превземане на властта в Киев през 2014 г. В това е източникът на всички проблеми. Най-важното, което трябва да бъде направено, е да намерят в себе си сили всички замесени в конфликта да се договорят и преди всичко, аз съм убеден в това, топката, както се казва, е в полето на официалните украински власти. Те трябва най-напред да се погрижат да изпълнят Минските споразумения“, категоричен е руският президент.

Путин за Сирия

Според Путин в Сирия е била направена сериозна крачка към мира, благодарение на „конструктивния подход на Турция и Иран, които заедно с нас постигнаха прекратяване на огъня и естествено, на сирийското правителство. Това би било невъзможно да се направи и без т. нар. Сирийска въоръжена опозиция“.

„Не смятам, че имаме право да определяме политическото бъдеще на страната с Асад или без него, това е работа изключително на сирийския народ. Никой няма правото да си присвоява каквито и да било прерогативи, принадлежащи изключително на народа на тази или онази страна“, подчерта Путин.

Той критикува твърденията, че сирийското правителство използва химически оръжия срещу собствените си граждани, като посочи, че липсват категорични доказателства за такива действия.

„Според мен това беше направено само с една цел – да бъде обяснено, защо е нужно по отношение на Асад да бъдат прилагани допълнителни мерки за натиск, в това число и от военен характер. По наши сведения не съществуват никакви доказателства за използването от Асад на химическо оръжие. По наше дълбоко убеждение Асад не е използвал такова оръжие“, каза Путин.

Путин за НАТО

„Идеален свят, както и условно наклонение в политиката няма. Но защо Вашингтон не съкращава своите военни разходи? САЩ днес харчат за отбрана повече, отколкото са отбранителните бюджети на всички държави в света взети заедно. За това аз прекрасно разбирам американския президент, когато той иска да прехвърли част от този товар на своите съюзници от НАТО. Това е разбираем подход. Но ми направи впечатление, че на срещата в Брюксел говореха, че НАТО иска да изгради добри отношения с Русия. Тогава защо се увеличават военните разходи? Срещу кого смятат да воюват? Тук има някакви вътрешни противоречия, но в действителност това не е наша работа, нека НАТО сами решат, кой, за какво и колко да плаща, нас това не ни засяга. Ние осигуряваме нашата отбранителна способност – правим го надеждно, с поглед в бъдещето и сме уверени в себе си“, добави Путин.