ОБЩЕСТВО

ВПЕЧАТЛЯВАЩО! Българите в Украйна се вдигнаха на бунт с развети трибагреници! Искат оставката на Порошенко заради безчинствата на националистите! (СНИМКИ/ВИДЕО)

ВПЕЧАТЛЯВАЩО! Българите в Украйна се вдигнаха на бунт с развети трибагреници! Искат оставката на Порошенко заради безчинствата на националистите! (СНИМКИ/ВИДЕО)

болгары2
В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред градския съвет. По информация на интернет-портала UAinfo, българите протестират против безчинството на украинските националисти, които на 18 май нападнаха и заляха със зельонка депутата Василий Кащи, а също и против други прояви, които притесняват общността, включително и оскверняването на българските паметници.
Според българите, властта и лично Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато използват екстремистите за подтискане на националните малцинства. Демонстрантите са издигнали плакати с искането за оставката на Порошенко за нарушаване на статия 10 на Украинската конституция.

болгары1
Българите също бяха издигнали плакати с надписите: „Порошенко, узапти си бабаитите“, „Порошенко, не пипай българите“, „Радикалите и онези, които биха Кащи, в затвора“. На мястото на протеста са дошли представители на полицията и властта.
Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният депутат Антон Киссе, се обърна към Службата за сигурност на Украйна, органите на реда и губернатора на Одеска област с искането нападението срещу Кащи да се разследва: „Настояваме за извинение от така наречените „патриоти“, както те се наричат“. Към демонстрантите се обърна и самият Кащи.
По думите му, след инцидента с националистите на него му се е наложило да се подлага на операция. Към момента депутатът е със силно нарушено зрение. „Те ни наричат сепаратисти. Защо? За това, че ние не си боядисваме оградите в жълто-синьо? За това, че ние отстояваме нашата позиция?“, възмути се Кащи.
болгары5
Междувременно съветникът на Кучма, политологът Олег Соскин определи действията на българите като глупави и предупреди общността, че ще я подведе под отговорност за сепаратизъм. „Да вземат Киссе и да го депортират в България, или където там иска, и с това цялата му дейност – финансова, политическа, социална, е приключи“, предложи Соскин, възползвайки се от мълчанието на българските власти за позорния инцидент.
Във връзка с акциите на протест на българската общност се очаква изостряне на противопоставянето между бесарабските българи и украинските националисти. Виж видеото тук:
БЛИЦ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024