Европа

ГЕРМАНИЯ С КАМПАНИЯ СРЕЩУ ТРЪМП: Действията му отслабват Запада, а късогледата му политика вреди на европейските интереси!

ГЕРМАНИЯ С КАМПАНИЯ СРЕЩУ ТРЪМП: Действията му отслабват Запада, а късогледата му политика вреди на европейските интереси!

epa05997498 German Foreign Minister Sigmar Gabriel (L) speaks next to the United Nations High Commissioner for Refugees, Filippo Grandi, during their joint press conference to the 3rd Round Table on Flight and Migration, in the Foreign Office, Berlin, Germany, 29 May 2017. The meeting aims to improve the cooperation with international organizations to deal with the challenges of migration, with a special attention to unaccompained young refugees.  EPA/FELIPE TRUEBA

Действията на американския президент Доналд Тръмп отслабват Запада, а късогледата му политика вреди на европейските интереси. Това заяви германският вицепремиер и министър на външните работи Зигмар Габриел на пресконференция в Берлин.

„Всеки, който засилва климатичните промени, като отслабва защитата за околната среда, който продава повече оръжия в конфликтни зони и който не иска политически да разреши религиозни конфликти, поставя на риск мира в Европа“, каза Габриел. „Късогледата политика на американското правителство застава срещу интересите на Европейския съюз“, заяви още той.

По думите му в същото време Европа трябва да си потърси нови партньори заради разногласията, които има със САЩ. Според него със своята политика Вашингтон създава вакуум, който би могъл да доведе дори до промяна на световния ред. „Смятам, че Европа се нуждае от нови партньори, но разбира се надявам, че САЩ ще могат един ден да се върнат назад, тъй като в страната има широки слоеве от населението, които поддържат идеята на Запада“, заяви той.

Министърът също така допълни, че с действията си Тръмп е показал, че поставя националните интереси над световния ред. Според Габриел при тези условия за „Европа, която никога не е била външнополитически играч, се е появила нова роля. „За да не стане Западът слаб и да не загуби своето влияние, Европа трябва да осъзнае своята роля в света и затова й е нужно да преодолее своите вътрешни противоречия“, заяви министърът.

Дипломатът отбеляза също, че с излизането си от международни договори, САЩ отваря място за други страни, в това число и Китай. „Получава се така, че САЩ създават условия за изменението на международния ред“, заяви Габриел.

Министърът също така посочи, че участието на Вашингтон в международните усилия за преодоляване на причините за миграцията в световен мащаб при Тръмп ще стават все по-незначителни. „Длъжни сме да обсъдим какво може да направят Германия и Европа, за да компенсират липсата на САЩ като важна страна, тъй като трябва да изхождаме от това, че по отношение на въпросите за преодоляване на причините за миграцията приносът на САЩ при сегашната им администрация ще бъде не толкова значим“, каза той.

Изявленията на Габриел изглежда вече са част от цялостна кампания, подета от политиците в Германия срещу президента на САЩ. Вчера канцлерът Меркел заяви, разочарована от Тръмп, че Европа занапред не може да разчита на Вашингтон, а социалдемократът Шулц днес нарече действията му ШАНТАЖ!

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Germaniya–Tramp-postavya-na-risk-mira-v-Evropa/128576/7/96

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024