Политика

Грандиозна издънка на кабинета „Герджиков”! Служебен министър бил едновременно и действащ посланик – началник на себе си!

Грандиозна издънка на кабинета „Герджиков”! Служебен министър бил едновременно и действащ посланик – началник на себе си!

1487672925-img-0159jpg
Ради Найденов едновременно бил служебен външен министър и посланик в Германия. Според юристи в случая има конституционна несъвместимост и конфликт на интереси, тъй като Найденов на практика се явявал началник на себе си, пише в. Труд.
Изданието разполага с протокол от заседание на Кариерната комисия на външното министерство, проведено на 17 март. Върху него има резолюцията на Ради Найденов, в която той сам посочва, че е дал “предложение” до Кариерната комисия, която му е подчинена, за кадрово укрепване на представителствата в Германия. Дава и указание предложението му да се разгледа на следващото заседание на комисията, което е насрочено за 2 май.
Очевидно е, че Ради Найденов е бързал да назначи още хора в представителствата ни в Германия преди формирането на новото правителство. Служители от външното министерство разказаха, че като служебен министър Ради Найденов успял да си отмъсти и на инспектората заради проверки в мисиите в Германия.
Ревизиите приключили с много констатации за нарушения. Министър Найденов отговорил подобаващо – намалил тримесечната оценка за работата на инспектората от “2” на “4” (най-ниската оценка по критериите на Външно е петицата).
Сред коментираните теми бе и предстоящо назначение на Найденов като посланик на България в Швейцария. Министерско-посланически казус имаше и в друго служебно правителство. През 2013 г. служебният премиер Марин Райков, който изпълняваше и функциите на външен министър, се самопредложи на Росен Плевнелиев за посланик в Рим.

https://www.blitz.bg/politika/lsna-grandiozna-izdnka-na-kabineta-gerdzhikov-nyama-da-povyarvate-kakvi-gi-e-vrshil-sluzheben-ministr-na-provaleniya-premier_news511648.html

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024